ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ

Photo by cottonbro from Pexels

Ο εντοπισμός του Αλτσχάιμερ στα αρχικά του στάδια παραμένει μέχρι και σήμερα μυστήριο για τους επιστήμονες. Όμως μία πιθανή επίλυση, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά πράγματα για την αντιμετώπιση της νόσου. Για το λόγο αυτό, οι έρευνες συνεχίζονται, με πιο πρόσφατη αυτή μίας ομάδας επιστημόνων, που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, για να αναζητήσει σημάδια που προμηνύουν το Αλτσχάιμερ στη γλώσσα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens του New Jersey, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνουν τον εαυτό τους, κάποιοι πάσχοντες από το Αλτσχάιμερ και αυτό γιατί μπορεί να επηρεαστούν μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ομιλία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα ψάχνουν να βρουν τις σωστές λέξεις ίσως χρησιμοποιώντας τη λέξη «βιβλίο» για να περιγράψουν μια εφημερίδα ή να αντικαταστήσουν τα ουσιαστικά με αντωνυμίες.

«Τα γλωσσικά ελλείμματα εμφανίζονται σε οκτώ έως 10 τοις εκατό των ατόμων στα αρχικά στάδια της νόσου και γίνονται πιο σοβαρά και πολυάριθμα κατά τα μεταγενέστερα στάδια», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, KP Subbalakshmi στο New Atlas.

Για να αναπτύξουν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτές τις λεπτές διαφορές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τυπικό τεστ περιγραφής εικόνων που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη διαλογή γλώσσας για το Αλτσχάιμερ. Αυτό ζητά από τα άτομα να περιγράψουν μία εικόνα με παιδιά που κλέβουν μπισκότα από ένα βάζο.

Επιπλέον, η ομάδα σχεδίασε υπάρχοντα αντίγραφα περισσότερων από 1.000 συνεντεύξεων, τόσο από ασθενείς με Αλτσχάιμερ όσο και από υγιείς ελέγχους. Αυτά τα κείμενα χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδεύσουν τον αλγόριθμο AI, με τις μεμονωμένες προτάσεις να κατανέμονται και να έχουν αριθμητικές τιμές, ώστε το σύστημα να μπορεί να αναλύει τις δομικές και θεματικές σχέσεις μεταξύ τους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό επέτρεψε στον αλγόριθμο να μάθει να διακρίνει μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνονται από υγιή άτομα και των πασχόντων από Αλτσχάιμερ με ακρίβεια άνω του 95%. Επιπλέον, μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί κατέληξε στα συμπεράσματα που έκανε.

Τώρα η ομάδα θέλει να επεκτείνει το εργαλείο και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα Αγγλικά, ακόμη και να επιτρέψει τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ χρησιμοποιώντας άλλους τύπους κειμένου, όπως ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια ανάρτηση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Σύντομα θα ανιχνεύεται με μία απλή εξέταση αίματος

Πώς η καλή καρδιακή λειτουργία απομακρύνει τον κίνδυνο άνοιας

Πώς να εμποδίσετε τη σμίκρυνση των μυών μετά την ηλικία των 30

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση