ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: 1 στους 4 ασθενείς βιώνουν παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

εμβόλιο
Photo by Hakan Nural on Unsplash

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να είναι αυτές που σημειώνουν μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή των άνω των 60.

Ωστόσο πολύς κόσμος, ακόμα και αν επιθυμεί να εμβολιαστεί δεν παύει να ανησυχεί για τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσει μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται αφού κάνει κανείς το εμβόλιο είναι, μυϊκός πόνος, ρίγη, πυρετός, πονοκέφαλος και ναυτία, ενώ πολύ πιο σπάνια έχουν αναφερθεί σοβαρότερες επιπλοκές μέχρι και θάνατος (σε άτομα που ήδη είχαν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό).

Σύμφωνα με το healthline.com, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι εκτός από τον πόνο στο χέρι, μόνο το ένα τέταρτο των παραληπτών εμβολίων αναφέρουν αξιοσημείωτες παρενέργειες.

Οι ερευνητές ερεύνησαν πάνω από 627.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν λάβει είτε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή AstraZeneca-Oxford. Ακόμη και μεταξύ των 25 τοις εκατό που ανέφεραν πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι πιο συχνές ήταν η κόπωση και ο πονοκέφαλος και διήρκεσαν μέχρι 24 ώρες ή λιγότερο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μεταξύ εκείνων που εμφάνισαν παρενέργειες, αυτές συνέβησαν περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση σε σύγκριση με την πρώτη. Εκείνοι κάτω των 55 ετών και εκείνοι που είχαν μολυνθεί προηγουμένως από κορονοϊό, ήταν επίσης πιο ευαίσθητοι σε πιθανές παρενέργειες.

Είναι κατανοητό να ανησυχείτε για αυτό που βάζετε στο σώμα μας, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μπορεί να μας βοηθήσει όλους να αισθανθούμε πιο άνετα να εμπιστευτούμε αυτό το ιατρικό “όπλο”, που σώζει τη ζωή.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε ανησυχεί για τις παρενέργειες του εμβολίου, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιο πιθανό να νοσήσετε βαριά αν μολυνθείτε από τη νόσο του covid-19, παρά να εκδηλώσετε σοβαρές παρενέργειες, που θα θέσουν σε κίνδυνο της ζωή σας, από τη λήψη του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πόσοι και ποιοι εμβολιάζονται στην ΕΕ – Το προφίλ των εμβολιασθέντων σε κάθε χώρα

Κορονοϊός: Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 65 ετών έχουν 94% μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν

Κορονοϊός: Δεν καταλήγει ο ΠΟΥ για το Sputnik V

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση