ΥΓΕΙΑ

Γιατί το εμβόλιο του κορονοϊού είναι τόσο αμφιλεγόμενο ως προς τη σύσταση του

Photo by cottonbro from Pexels

Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα παραπάνω από ένα εμβόλια για τον κορονοϊό, τα οποία είναι αποτελεσματικά πάνω από 90%, ενώ στη χώρα μας, είναι έτοιμα τα εφτά πρώτα ψυγεία, που στην πραγματικότητα είναι θάλαμοι βαθέως ψύξεως με χωρητικότητα έως και 100.000 εμβόλια, που δύνανται να τα καταψύξουν στους μείον 80 βαθμούς κελσίου. Μάλιστα η χώρα μας είναι από τις πρώτες της Ευρώπης που θα τα παραλάβει, μαζί με τη Γερμανία.

Αν και αυτά τα εμβόλια μπορεί να δώσουν την ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή έναν κόσμο που μοιάζει λίγο με την ζωή πριν ξεσπάσει η πανδημία, έχουν προκύψει αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το περιεχόμενο τους, που όμως οι επιστήμονες δεν είναι μόνο εφησυχαστικοί, αλλά αισθάνονται ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα:

Τα εμβόλια παράχθηκαν με το messenger RNA (mRNA). Από επιστημονική άποψη, αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό, δεδομένου ότι κανένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί mRNA δεν κατάφερε ποτέ να είναι αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές.

 

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Γιατί είναι διαφορετικά σε σχέση με τα άλλα, τα εμβόλια mRNA;

Όπως περιγράφεται από το «The Scientist» , τα εμβόλια mRNA λειτουργούν παρέχοντας τον γενετικό κώδικα στα κύτταρα μας, ώστε να παράγουν ιικές πρωτεΐνες. Μόλις αυτές οι πρωτεΐνες παραχθούν, το σώμα ξεκινά μια ανοσοαπόκριση ενάντια στον ιό που επιτρέπει στο άτομο που του έχει χορηγηθεί, να αναπτύξει ανοσία.

Θεωρητικά, το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οποιασδήποτε πρωτεΐνης, η οποία είναι πολύ απλούστερη από την παρασκευή των ίδιων των πρωτεϊνών ή την ένεση ατόμων με μια αδρανοποιημένη, ή εξασθενημένη έκδοση ενός ιού, όπως συμβαίνει συνήθως όταν πρόκειται για εμβόλια.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι αυτά είναι μόνο προσωρινά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, πράγμα που σημαίνει ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Περαιτέρω έρευνα και ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να γίνει για να εξηγηθεί γιατί αυτά τα εμβόλια mRNA, έχουν αποδώσει πολύ πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες προσπάθειες χρήσης του mRNA – αν και η τεράστια ποσότητα πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του εμβολίου μπορεί ήδη να παρέχει στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer -Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Η Μεγάλη Βρετανία εξασφαλίζει από τη Moderna 2 εκατ. επιπλέον δόσεις του υποψηφίου εμβολίου κατά του κορονοϊού

Αναπτύχθηκε νέο εμβόλιο που αποτρέπει την επανεμφάνιση του μελανώματος

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση