ΥΓΕΙΑ

Γιατροί επιχειρούν πειραματική θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο στην κοιλιά

Η δυσάρεστη αλήθεια για τους ασθενείς με καρκίνο στην κοιλιά, είναι ότι μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται οι όγκοι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για επιβίωση.

Όμως τα καλά νέα είναι ότι σύντομα η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί. Ερευνητές επιστήμονες στις ΗΠΑ, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μία πειραματική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις και αν όλα γίνουν όπως εκείνοι προβλέπουν, τότε ίσως να δοθεί μία σημαντική παράταση ζωής, σε ασθενείς που έχουν περιάσει στο τελικό στάδιο καρκίνου.

Η πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο ονομάζεται «ενδοπεριτοναϊκή αερολυμένη χημειοθεραπεία υπό πίεση (PIPAC)» και ξεκινά με μία επέμβαση που προϋποθέτει τη γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, οι χειρουργοί κάνουν δύο μικρές τομές στην κοιλιά του ασθενούς, εισάγουν ένα ζευγάρι σωλήνων και αντλούν αέρα σε αυτή, κάνοντας τη να διογκώνεται σαν ένα μπαλόνι.

Έπειτα, ψεκάζουν ένα χημειο – αεροζόλ μέσω αυτών των σωλήνων, σε όλο το εσωτερικό της διογκωμένης κοιλιάς. Το αέριο αυτό επικαλύπτει τους όγκους χωρίς να ανοίξει την κοιλιακή κοιλότητα, η οποία είναι επεμβατική και επικίνδυνητουλάχιστον κατά τη χρήση των σκληρών χημικών φαρμάκων.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Οι χειρουργοί περιμένουν μισή ώρα για να διεισδύσει η χημειοθεραπεία στον ιστό του ασθενούς και στη συνέχεια γίνεται η εκκένωση τυχόν σταγονιδίων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά το PIPAC έχει αποδείξει την αξία του σε άλλες δοκιμές στο εξωτερικό.

Ο κύριος και βασικότερος λόγος, είναι ότι απαιτεί μόνο το 10-20% της συνηθισμένης δοσολογίας, γεγονός που το καθιστά πιο ανεκτό για τους ασθενείς – δεν έχουν καν απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με τον  Thanh Dellinger, κύριο ερευνητή της νέας δοκιμής στο ιατρικό ερευνητικό κέντρο City of Hope.

Το σπρέι είναι επίσης ικανό να καλύψει ολόκληρη την κοιλιά, διασφαλίζοντας ότι η χημειοθεραπεία φτάνει σε όλους και σε όλους τους όγκους και είναι πολύ λιγότερο επεμβατικό από τη  χειρουργική αφαίρεση όγκου, η οποία μερικές φορές δεν θεωρείται καν επιλογή.

 

Διαβάστε επίσης:

5 τρόποι να σταματήσετε μία κρίση πανικού

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την καλή υγεία των μυών

3 πρωινές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση