ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι να σταματήσετε μία κρίση πανικού

κρίση
Photo by Motoki Tonn on Unsplash

Οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος είναι τέτοιες ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε καταστάσεις «κινδύνου». Για παράδειγμα, σε καταστάσεις δράσης, παράγει αδρεναλίνη, δυναμώνουν οι χτύποι της καρδιάς, γίνεται πιο γρήγορη η αναπνοή και οι μύες αντλούν επιπλέον οξυγόνο. Ο εγκέφαλος μας λέει ότι κινδυνεύουμε και βιώνουμε ξαφνικό, έντονο άγχος με τη μορφή κρίσης πανικού, σε μια προσπάθεια να μας κρατήσει ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια κοινά συμπτώματα με τα παραπάνω, όπως δυνατούς χτύπους στην καρδιά, αίσθημα αδιαθεσίας ή αναστάτωση στο στομάχι, εφίδρωση ή αίσθημα ζέστης και αίσθημα λιποθυμίας.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ενοχλητικές σκέψεις, όπως ο φόβος ότι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή σας, ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί, ότι μπορεί να λιποθυμήσετε ή να χάσετε τον έλεγχο, ότι τρελαίνετε ή ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την τρέχουσα κατάσταση .

Στη συνέχεια, η συμπεριφορά σας μπορεί να αλλάξει, όπως το να αποφεύγετε ορισμένα μέρη, να έχετε τάσεις φυγής ή να αισθάνεστε οργή.

Τι ενεργοποιεί μια κρίση πανικού

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν κρίση πανικού και μερικές φορές μοιάζει σαν να μην υπάρχει προφανής αιτία. Συχνά, ενεργοποιείται από την αίσθηση ανασφάλειας , είτε για συγκεκριμένες καταστάσεις, είτε όταν αντιμετωπίζουμε κάτι για το οποίο έχουμε φοβία. Μερικοί άνθρωποι παλεύουν με τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις πτήσεις ή τις κοινωνικές καταστάσεις – ενώ για άλλους μπορεί να είναι εφιαλτική η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή το να ανέβουν σε ένα μικρό ασανσέρ. Οι αλλαγές στο σώμα μας μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίση πανικού. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολλής καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών της καρδιάς και να οδηγήσει σε κρίση πανικού.

Αναμφίβολα, η πανδημία έχει επίσης πολλά αίτια. Για παράδειγμα, η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού εάν ένα άτομο αρχίσει να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να μας κάνει να αρχίσουμε να βλέπουμε τους άλλους ως «επικίνδυνους», οπότε το να είμαστε κοντά σε ανθρώπους ή σε πολυσύχναστα μέρη μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού.

Photo by Corey O’Brien on Unsplash

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να έρθουν ξαφνικά και μερικές φορές χωρίς προειδοποίηση. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι σας συμβαίνει, ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το ξεπεράσετε:

 

Πάρτε βαθιές και αργές ανάσες: Εισπνεύστε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και εκπνεύστε από το στόμα σας, μετρώντας πάλι τον ίδιο χρόνο. Επαναλάβετε το αρκετές φορές.

Βρείτε περισπασμούς: Εστιάστε σε κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή. Εάν έχετε μπροστά σας μια αφίσα στο δρόμο για παράδειγμα, διαβάστε τι γράφει ή μετρήστε πόσα χρώματα και τι σχήματα έχει. Είναι σημαντικό να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό που σας συμβαίνει.

 

Εφησυχάστε τον εαυτό σας: Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, παρερμηνεύουμε τον κόσμο ως επικίνδυνο. Μιλήστε στον εαυτό σας. Πείτε του ότι είστε ασφαλείς και θα είστε εντάξει.

Γείωση: Γειώστε τον εαυτό σας εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει να συνδεθείτε με το παρόν και με ό,τι έχετε γύρω σας. Ποια είναι η ημερομηνία και η ώρα; Τι παρατηρείτε γύρω σας; Τι μπορείτε να ακούσετε, να μυρίσετε, να αγγίξετε και να δείτε;

Ηρεμήστε: Ακούστε μουσική, μεταφέρετε μια ωραία μυρωδιά σε ένα μαντήλι ή κρατήστε ένα αντικείμενο μαζί σας στο οποίο μπορείτε να εστιάσετε όλη την προσοχή σας. Θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το αίσθημα της γείωσης και να αποτρέψετε την εμφάνιση μιας νέας κρίσης πανικού.

 

Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι σας βασανίζουν συχνά, είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή, για να μάθετε να το διαχειρίζεστε καλύτερα αλλά και για να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.

 

Διαβάστε επίσης;

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Τα δύο χερότερα πράγματα που μπορείτε πείτε σε μία συνέντευξη

Γιατί χρειάζεται να ξεχωρίζουμε το στρες από το άγχος και την κατάθλιψη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση