ΥΓΕΙΑ

Οι 2 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν το ρίσκο να μολυνθείτε από κορονοϊό

Photo by Kate Trifo on Unsplash

Τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό είναι γνωστά, ειδικά η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Ο καθένας από εμάς φροντίζει τόσο για την προστασία του εαυτού του όσο και των γύρω του.

Παρόλα αυτά, όσο και αν προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς, υπάρχουν κάποιες θεωρητικά ακίνδυνες και καθημερινές συνήθειες, μπορούν να μας θέσουν σε κίνδυνο να μολυνθούμε.

Ισπανοί ερευνητές έχουν εκδώσει τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δείχνει ότι οι άνθρωποι αυξάνουν τις πιθανότητές μόλυνσης από κορονοϊό κάνοντας δύο πράγματα που φαίνονται εντελώς φυσικά για πολλούς από εμάς:

-Βόλτα με τα κατοικίδια ζώα

-Αγγίζοντας τα πράγματα στο σούπερ μάρκετ και άλλα αντικείμενα που έχουν παραδοθεί στο σπίτι .

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research, δείχνει ότι η βόλτα με τον σκύλου σας αυξάνει τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε από κορονοϊό κατά ένα απίστευτο 78%,.

Ακόμα χειρότερα η παράδοση αντικειμένων στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε κατά 94%.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες εκπληκτικές περιστάσεις που θα μπορούσαν να σας εκθέσουν και να σας κάνουν πιο ευάλωτους στην ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της διαμονής σας με μικρά παιδιά και εφήβους.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο αρρωσταίνουν ευκολότερα όσοι συνοδεύουν τα ζώα σε έναν περίπατο.

Αναφερόμενο στα ευρήματα, το «Woman & Home» λέει ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να πιάσουν την ασθένεια και να την μεταδώσουν στον άνθρωπο, ή ακόμα να αγγίξουν μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα τον ιδιοκτήτη τους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας προειδοποιούν για αυξημένη μόλυνση μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων”, δήλωσε η καθηγήτρια Χριστίνα Σάντσες Γκονζάλες. «Ο λόγος για αυτόν τον υψηλότερο επιπολασμό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα έλλειψη πόρων για τη διάγνωση του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους, η πιθανότητα διάγνωσης σε σκύλους είναι εξαιρετικά απίθανη», είπε.

Ενώ οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες σκύλων φαινόταν πιο πιθανό να κολλήσουν, οι κτηνίατροι λένε ότι υπάρχουν τρόποι για να παραμείνετε ασφαλείς.

Οι συμβουλές που προτείνουν είναι να τηρείτε τις αποστάσεις από άλλους ανθρώπους, να αποφεύγετε εντελώς τα πλήθη και να φοράτε μάσκα προσώπου όταν βρίσκεστε στο κοινό.

Συνιστούν επίσης να κρατάτε τα σκυλιά σας δεμένα κατά τη διάρκεια της βόλτας και να αποφεύγετε να πηγαίνετε σε πάρκα ή σε δημόσιους χώρους.

Ο καθαρός αέρας και η άσκηση εξακολουθούν να είναι σημαντικά, επειδή σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες που μπορεί να αισθάνεστε, δίνοντας ταυτόχρονα στο σκυλί σας την ευκαιρία να παίξει σε εξωτερικούς χώρους και να ασκήσει πολύ απαραίτητη άσκηση.

Όσον αφορά τα προϊόντα που σας παραδίνονται στο σπίτι, καλό είναι να τα απολυμαίνετε και να αποστειρώνετε τις συσκευασίες που ήρθαν σε επαφή με το διανομέα προτού τις ανοίξετε.

Επίσης αποφύγετε να πιάνετε πολλά αντικείμενα στο σούπερ μάρκετ επειδή μπορεί πριν από εσάς να τα ακούμπησε κάποιος ο οποίος είναι θετικός στον ιό και ενδεχομένως να μην το γνωρίζει.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα από Pfizer – BioNTech

Φινλανδία: Πιο αξιόπιστοι και από τα τεστ οι σκύλοι-ανιχνευτές του κορονοϊού

Ειδικό τεστ αναπνοής ανιχνεύει το 80% των περιπτώσεων καρκίνου στις πρώτες δοκιμές

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση