ΥΓΕΙΑ

Η μέθοδος που απομακρύνει καθημερινά τα βακτήρια από το σπίτι

Photo by cottonbro from Pexels

Τα μικρόβια και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, βρίσκονται παντού. Ακόμα και όταν το σπίτι είναι φαινομενικά καθαρό, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που ενδεχομένως να παραλείπετε, αφήνοντας σας εκτεθειμένους.

Η ανάγκη για απόλυτη απολύμανση, είναι ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο κορονοϊός παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Επομένως, από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει το εμβόλιο αλλά ούτε η θεραπεία, το μόνο μέσο προφύλαξης είναι η πρόληψη. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, είναι κάτι που οι περισσότεροι εφαρμόζουν μέσα στο σπίτι. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, αν δεν φροντίσετε να ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα καθαριότητας στο σπίτι, πέρα από τον συχνό αερισμό όλων των χώρων του.

Οι μικροβιολόγοι, είναι τα κατάλληλα άτομα που θα μπορούσαν να δώσουν συμβουλές για τον τρόπο που μπορεί ο καθένας από εμάς να προφυλάξει τον εαυτό του και να προστατευτεί από τα μικρόβια μέσα στο σπίτι.

Δείτε παρακάτω, τι μπορείτε να κάνετε, για να έχετε ένα πραγματικά καθαρό σπίτι σε καθημερινή βάση:

Φροντίστε να πλένετε τις πετσέτες του μπάνιου μετά από τρεις χρήσεις

Από τη στιγμή που σκουπίζεστε με την πετσέτα, αυτή μετατρέπεται σε ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων (μύκητες, νεκρά κύτταρα του δέρματος και διάφορα μικρόβια που βρίσκονται στο μπάνιο μπορεί να πέσουν επάνω της). Πολλά από αυτά δεν είναι βλαβερά, αλλά βρίσκονται επάνω της και πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, ειδικά όταν αυτή είναι υγρή.

Πλένετε τα σεντόνια μία φορά την εβδομάδα

Από τα ακάρεα σκόνης, μέχρι και τα υπόλοιπα μικρόβια που μεταφέρονται από εσάς στο κρεβάτι, τα σεντόνια χρειάζονται συχνό πλύσιμο.

Χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά μαξιλάρια

Σε περίπτωση που υποφέρετε από αλλεργίες, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε τα απλά μαξιλάρια με υποαλλεργικά για να μείνετε προστατευμένοι από διάφορα αλλεργιογόνα.

Πετάξτε το σφουγγάρι των πιάτων σχεδόν μετά από κάθε χρήση

Τα σφουγγάρια μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα είδη δυσάρεστων βακτηρίων , συμπεριλαμβανομένων των campylobacter, salmonella, staphylococcus, E. coli και listeria – όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις του εντέρου και του δέρματος.

Κρατάτε κλειστό το καπάκι της τουαλέτας όταν δεν την χρησιμοποιείτε

Το νερό της λεκάνης εκτοξεύει αερολύμματα που μπορούν να μεταφερθούν σε όλο το μπάνιο. Γι’ αυτό κρατήστε και τις οδοντόβουρτσες προστατευμένες σε ένα ντουλάπι όπως και τα υπόλοιπα πράγματα που αποθηκεύετε σε αυτό. Το καλύτερο είναι να κρατάτε πάντα κλειστό το καπάκι τη, λεκάνης.

Καθαρίστε το χειριστήριο της τηλεόρασης, μία φορά την εβδομάδα

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι χιλιάδες βακτήρια μπορούν να κολλήσουν πάνω του, μόνο με το πάτημα ενός πλήκτρου. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε πλύνει τα χέρια προτού το χρησιμοποιήσετε.

Καθαρίστε με βραστό νερό ή με ατμό τα ξύλινα δάπεδα

Το ξύλο είναι ένα απορροφητικό υλικό και μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήθος βλαβερών μικροοργανισμών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι δυνητικά επικίνδυνα παθογόνα όπως το campylobacter, η σαλμονέλα και το E. coli μπορούν να ζήσουν σε σκληρές επιφάνειες για μέρες – όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις του εντέρου.

Γι’ αυτό καλό είναι να το απολυμαίνετε τακτικά.

Πλένετε τα χαλιά κάθε έξι μήνες

Τα χαλιά θεωρούνται εστίες μόλυνσης γιατί τα μικρόβια μπορούν να «εγκλωβιστούν» μέσα σε αυτά. Γενικά καλό είναι να τα σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα καθημερινά και να τα πλένετε το λιγότερο ανά έξι μήνες.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο

8 τρόποι για να ανακουφιστείτε άμεσα από έναν πονοκέφαλο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση