ΥΓΕΙΑ

Είναι δυνατή η υγιής απώλεια βάρους με ένα μόνο γεύμα την ημέρα;

Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

Ο σωματότυπος και η φυσιολογία του καθενός, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αυξάνει ή μειώνει το βάρος του. Πολλές φορές, άτομα που έχουν παραπανίσιο βάρος τρώνε λιγότερο σε σχέση με άλλα πολύ πιο αδύνατα από αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι όσα τρώμε επεξεργάζονται διαφορετικά από τον κάθε οργανισμό.Γι’ αυτό υπάρχουν τόσες διαφορετικές δίαιτες και διατροφικά πλάνα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το «One meal a day» πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη των θερμίδων χωρίς όμως να χάνετε τις θρεπτικές αξίες των γευμάτων.

Τί περιλαμβάνει το ένα γεύμα την ημέρα

Το πλάνο «one meal a day» προτείνει να καταναλώνετε ένα γευμα την ημέρα νωρίς το βράδυ. Η θεωρία γύρω από αυτό, είναι ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει το λίπος να καεί με φυσικά.

Σε αυτή τη δίαιτα  τρώτε μία φορά την ημέρα, οπότε χρειάζεται προσοχή. Είναι απαραίτητο να φροντίσετε ότι λαμβάνετε αρκετές θρεπτικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα φέρει επιτυχία μόνο αν επιλέξετε τα κατάλληλα τρόφιμα. Το junk food για παράδειγμα, δεν ενδείκνυται. Το θρεπτικό προφίλ των τροφών πρέπει να είναι αρκετό για να σας κρατήσει όλη την ημέρα. Προσθέστε τρόφιμα από διάφορες ομάδες τροφίμων, όπως δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά και όσπρια, φρούτα, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας και αυγά.

Η ποικιλία αυτή θα διασφαλίσει ότι το φαγητό σας έχει τη σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κάνετε δύο μικρά σνακ με αυγά σκληρά βρασμένα ή φρούτα.

Μπορείτε επίσης να πιείτε καφέ ή τσάι χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Όπως ισχύει σε όλες τις διατροφές ανεξάρτητα από το αν ακολουθείτε δίαιτα ή όχι, η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για τον οργανισμό.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Οφέλη

Αυτό το σχέδιο διατροφής είναι σχεδόν όπως η διαλείπουσα νηστεία. Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση 20 έως 25% των θερμίδων από τα καθημερινά σας γεύματα μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nutrition Journal», αυτή η μορφή διαλείπουσας νηστείας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη των ηλικιωμένων, αυξάνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής τους.

Η δίαιτα «οne meal a day», έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού προχωρήσουν σε αυτό το πλάνο διατροφής.

Ποιοι πρέπει να την αποφύγουν

Αυτή η δίαιτα δεν συνιστάται για τις έγκυες και τις μητέρες που θηλάζουν επειδή οι ανάγκες τους σε θερμίδες αυξάνονται. Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα, πρέπει πρώτα να συμβουλευθούν τον γιατρό τους. Γενικά, είναι πάντα καλό προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε δίαιτα να απευθύνεστε πρώτα σε έναν διατροφολόγο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς συνδέεται η ζάχαρη με τους πονοκεφάλους

Vegan διατροφή: Πώς να την ακολουθήσετε και ποια τα οφέλη για την υγεία

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση