ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση

Photo by Shayda Torabi on Unsplash

Πολλές φορές τυχαίνει να αισθανόμαστε κόπωση, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να ελέγξουμε, αν τρεφόμαστε σωστά και αν ακολουθούμε υγιεινές συνήθειες. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι, σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουν τις παρακάτω συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να ενισχύσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα.

Επιλέξτε “αργούς” υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μύες και τον εγκέφαλo, αλλά για να διατηρηθεί η ενέργεια, τα περισσότερα από τα τρόφιμα υδατάνθρακες που τρώτε πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως , όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Τα δημητριακά, το άσπρο ρύζι, τα κράκερ, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και άλλοι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν άνοδο του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια να πέσει απότομα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζάλη.

Καταναλώστε τις σωστές θερμίδες

Η κατανάλωση πάρα πολλών ή πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να επηρεάσει τα υγιή επίπεδα ενέργειας.

Η παχυσαρκία, αφορά πάνω από το ένα τρίτο των ηλικιωμένων, καθιστώντας δύσκολη τη μετακίνηση.

Σε γενικές γραμμές, χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσετε το βάρος από ό, τι όταν είστε νεότεροι. Η μείωση γλυκών και εξαιρετικά επεξεργασμένων σνακ αφήνει χώρο για πιο υγιεινές επιλογές.

Βελτιώστε την όρεξη σας

Ο υποσιτισμός είναι το άλλο άκρο που μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Μειωμένη όρεξη, αδυναμία στο μάσημα της τροφής, ξηροστομία, μοναξιά και έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας, είναι μόνο μια σειρά προβλημάτων, που συμβάλλουν στην «ανορεξία της γήρανσης», που χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους και κόπωση.

Εάν δεν έχετε πολύ όρεξη, τρώτε πιο συχνά μικρότερες μερίδες αντί για μεγάλα γεύματα. Εάν είστε λιποβαρείς, αναζητήστε υγιεινά τρόφιμα που δεν χορταίνουν υπερβολικά, αλλά προσθέστε θερμίδες.

Φλεγμονή

Πολλές συνθήκες υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, και ο καρκίνος, συνδέονται με την κόπωση και χρόνια φλεγμονή .

Πιστεύεται ότι η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας που προκύπτουν από αυτές τις ασθένειες, σύμφωνα με ένα άρθρο αναθεώρησης του 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Τρόφιμα που βρίσκονται στον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής, την οποία ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει με τη βελτιωμένη ενέργεια, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της.

 

Photo by Ella Olsson on Unsplash

Καταναλώστε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη παρέχει τα δομικά στοιχεία για τους μύες. Η μυϊκή μάζα είναι σημαντική για να μένετε σωματικά και κινητικά δραστήριοι, ενώ βελτιώνει και την ενέργεια.

Η απώλεια της σε συνδυασμό με την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται σαρκοπενία , η οποία μειώνει την αντοχή σας και αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει στον κακό ύπνο και την κόπωση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Εκτός από το νερό καταναλώστε πολλά λαχανικά και φρούτα.

Καταναλώστε στρατηγικά την καφεΐνη

Ο καφές μπορεί να συμβάλει στον κακό ύπνο εάν τον καταναλώνετε αργά την ημέρα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αναζωογονήσετε το πρωί.

3 θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα

Σίδηρος: Το χαμηλό σίδηρο είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας, που σας κάνει να χάνετε σημαντικά την ενέργεια σας. Το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το σπανάκι, είναι μερικές από τις πιο καλές πηγές. Παρόλα αυτά αν έχετε συμπτώματα καλό είναι να κάνετε μία εξέταση αίματος, διότι υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστείτε συμπλήρωμα σιδήρου.

Μαγνήσιο: Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ενέργειας και της λειτουργίας της καρδιάς, των νεύρων και των μυών, μεταξύ πολλών άλλων. Ολόκληροι σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια και πολλά λαχανικά, είναι μερικά από τα τρόφιμα που το περιέχουν.

Βιταμίνη Β12: Έως 15% των ανθρώπων, μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτήν την κρίσιμη βιταμίνη. Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα είναι λιγότερο ικανό να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα. Μία ανεπάρκεια σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και γνωστικές αλλαγές, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Η χρόνια χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν τα οξέα μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση της.

 

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια μνήμης: 5 τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε

Tι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και πώς προστατεύουν τον οργανισμό

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση