ΥΓΕΙΑ

Kορονοϊός: Διαφορετικά τα συμπτώματα στα παιδιά – Ποια είναι

πηγή: pexels

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού διαφέρουν στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό, προτείνουν να καταρτιστούν διαφορετικές λίστες για κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά.

Μέχρι στιγμής, τα πιο γνωστά συμπτώματα της νόσου του νέου κορονοϊού, είναι ο πυρετός, ο βήχας, η κόπωση και η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Δημοσίευμα του Guardian όμως, κάνει λόγο για νέα ευρήματα ερευνών, που δείχνουν ότι ανάλογα με την ηλικία ομάδα, τα συμπτώματα εμφανίζονται με διαφορετικές συχνότητες.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) αναφέρει τα παραπάνω ως συνήθη συμπτώματα της Covid-19 σε ενήλικους και παιδιά. Ωστόσο, η ίδια ομάδα επιστημόνων που δημιούργησε την εφαρμογή Covid Symptom Tracker (ένα app που παρακολουθεί την εξάπλωση του κορονοϊού) υποστηρίζει ότι έχει νέα δεδομένα που δείχνουν ότι τα παιδιά εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα από τους ενήλικες.

«Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε στον κόσμο ποια είναι τα κύρια συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία, αντί να διατηρούμε αυτήν την γενικευμένη εμμονή με τον πυρετό, τον βήχα και την απώλεια όσφρησης», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Tim Spector από το King’s College London.

Tα πρόσφατα ευρήματα των ερευνητών, ανέλυσαν καταγεγραμένα συμπτώματα που εμφάνισαν 198 παιδιά, τα οποία ήταν θετικά στον ιό, ανάμεσα σε 16.000 συνολικά που υποβλήθηκαν στο τεστ. Ορισμένα από αυτά έκαναν το τεστ πιθανότατα για προληπτικούς λόγους, διότι εξετάστηκαν μαζί με τους γονείς τους ακόμα και αν δεν είχαν κανένα από τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές παρατρήρησαν ότι το 1/3 των παιδιών που βρέθηκαν θετικά, δεν είχαν καθόλου συμπτώματα. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε παλιότερες μελέτες που έβρισκαν ότι πολλά από τα κρούσματα κορονοϊού ήταν ασυμπτωματικά.  Τα υπόλοιπα παιδιά όμως που βρέθηκαν θετικά, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες.

Πάνω από το 50% των παιδιών που διαγνώστηκαν με Covid-19 και είχαν συμπτώματα το 55% εμφάνιζαν κόπωση, ενώ το 54% είχε πονοκέφαλο.

Από αυτή την κατηγορία, τα μισά είχαν πυρετό, και το 38% είχε πονόλαιμο.

Σχεδόν το 35% των συμπτωματικών παιδιών ανέφερε απώλεια όρεξης, το 15% εμφάνισε ένα ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα και το 13% είχε διάρροια.

Από την άλλη, οι ενήλικες που βγήκαν θετικοί στο τεστ, εμφάνισαν τα συνηθισμένα συμπτώματα, δηλαδή, κόπωση, πονοκέφαλο, επίμονο βήχα, πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης.

Ο καθηγητής Spector είπε ότι, σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον ιό και είχαν συμπτωματα, δεν εμφάνιζαν κανένα από τα τρία κύρια συμπτώματα στη σελίδα του NHS.

«Αν κάποιος ακολουθούσε μόνο τις συστάσεις της κυβέρνησης, θα μπορούσε να του διαφύγουν οι μισές μολύνσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι γονείς, σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο που μπορεί να εκδηλωθεί ο νέος κορονοϊός σε παιδιά και ενήλικες. «Ο στόχος δεν είναι να πιεστούν οι γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε τεστ, αλλά απλά να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο εάν έχουν συμπτώματα», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα στα παιδιά μοιάζουν αρκετά με αυτά του κρυολογήματο, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρόλα αυτά όμως, τα εξανθήματα παραμένουν ασυνήθιστα, ενώ η ερευνητική ομάδα, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το σύμπτωμα αυτό πρέπει να προστεθεί στην επίσημη λίστα, καθώς είχε παρατηρηθεί και στους ενήλικες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί πως η πανδημία τελείωσε – 8 μήνες μετά το ξέσπασμά της, ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι ακόμη εδώ

Ο 9 λογος για τη χρήση μάσκας στα σχολεία από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι θετικό στον κορονοϊό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση