ΥΓΕΙΑ

Ορμονικές διαταραχές: Οι αιτίες που τις προκαλούν και τα συμπτώματα τους

Photo by Sarah Rodriguez on Unsplash

Οι ορμόνες των γυναικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, επειδή αυξάνονται και μειώνονται μαζί σε κάθε κύκλο. Αυτές προετοιμάζουν και για την εγκυμοσύνη. Η φύση όμως δεν επιτρέπει να συμβεί, όταν αυτές δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Επομένως, επηρεάζονται αρκετά σε παράγοντες όπως το στρες και του τρόπου ζωής σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο υποθάλαμος και η υπόφυση στον εγκέφαλο, “παρακολουθούν” τα επίπεδα άγχους, τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, πόσα λιπαρά υπάρχουν στο σώμα, αν υπάρχουν φλεγμονές, πόσο κοιμόμαστε κλπ. Στη συνέχεια τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες, παράγουν τα κατάλληλα επίπεδα ορμονών, δεδομένης της κατάστασης.

Photo by LYFE Fuel on Unsplash

Οι κύριες αιτίες ορμονικών διαταραχών, έχουν παράγοντες στον τρόπο ζωής όπως:

Το στρες μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή.  Επιπλέον, το άγχος μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τους πόρους που χρειάζεται το σώμα για να παράγει άλλες σεξουαλικές ορμόνες.

Απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι (κιρκαδικός ρυθμός) – Πολλές γυναίκες έχουν ορμονικές διαταραχές επειδή δεν κοιμούνται καλά ή έχουν μειωμένο κιρκαδικό ρυθμό από την έκθεση στο μπλε φως των οθονών τη νύχτα.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στις ορμόνες με άλλους τύπους χρόνιου στρες. Αυτός ο τύπος προκαλεί αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ορμονικές διαταραχές και οι τοξίνες μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Ειδικά τα ξενοοιστρογόνα όπως τα BPA, τα parabens και τα αρώματα, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα είναι ένας ακόμα παράγοντας. Στις γυναίκες, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τεστοστερόνη ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Αντίθετα, το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να συμβάλει σε ανισορροπίες ορμονών που σχετίζονται με το στρες.

Συμπτώματα ανισορροπίας ορμονών

Τα συμπτώματα της ανισορροπίας των ορμονών είναι τόσο κοινά τώρα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα κοινά συμπτώματα:

 

Διαταραχή περιόδου

Άγχος / κατάθλιψη

Δυσκολία διατήρησης ενός υγιούς βάρους

Κούραση

Ακμή

Πεπτικά προβλήματα

Αυξημένη όρεξη (συχνά με τη μορφή επιθυμίας ζάχαρης)

Δυσκολία στον ύπνο

Χαμηλή λίμπιντο

Αίσθημα κόπωσης

Το θετικό είναι ότι όλες οι παραπάνω καταστάσεις μπορούν να εντοπιστούν και να επανέλθει το σώμα σε μία φυσιολογική λειτουργία.

 

Διαβάστε επίσης:

5 tricks απώλειας βάρους που δεν απαιτούν κόπο

Τα 6 σημάδια στο δέρμα που προειδοποιούν για προβλήματα με την καρδιά

Ποιοι καρκίνοι δεν έχουν αντιληπτά συμπτώματα προτού εμφανιστούν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση