ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μικρή η πιθανότητα να περάσει άμεσα από τη μητέρα στο νεογνό

Κορονοϊός: Μικρή η πιθανότητα να περάσει άμεσα από τη μητέρα στο νεογνό
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Μία στις 50: Αυτή είναι η συχνότητα με την οποία παρατηρήθηκε άμεση μετάδοση του κορονοϊού από τη μητέρα στο νεογνό μωρό της. Βλέπουμε πως η πιθανότητα είναι μικρή, όμως τα νεογέννητα των μητέρων με κορονοϊό αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους. Κι αυτό οφείλεται στην επιδεινούμενη πορεία της υγείας της μητέρας και του συνεπαγόμενου πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα νεογνολόγο της διασποράς.

Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά των κοινωνικά ευάλωτων μητέρων κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την πανδημία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ασημένια Αγγελίδου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 255 νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με πρόσφατο θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού. Από τα 255 μωρά μόνο το 2,2% είχαν τα ίδια μολυνθεί με κορονοϊό από τις μητέρες τους.

Από την άλλη όμως, η νόσος Covid-19 των εγκύων μητέρων είχε ως συνέπεια πρόωρο τοκετό για το 74%. Είναι γνωστό ότι η πρόωρη γέννα συχνά οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές του παιδιού, όπως σε αναπνευστικά προβλήματα, αναπτυξιακά κ.α. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα μωρά από κοινωνικά ευάλωτες μητέρες είχαν αυξημένη πιθανότητα -περίπου πενταπλάσια- να διαγνωσθούν με Covid-19.

«Μολονότι τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης των νεογνών που παρατηρήσαμε, είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να παραμένουν σε εγρήγορση», ανέφερε η δρ Αγγελίδου και τόνισε ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα νεογνά για ατυπικά σημάδια της νόσου Covid-19, καθώς επίσης να προσπαθούν να αποφύγουν τους μη αναγκαίους πρόωρους τοκετούς, που ενέχουν εγγενείς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί».

Η Α.Αγγελίδου πήρε το πτυχίο της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το διδακτορικό της στην ανοσοφαρμακολογία από το ΕΚΠΑ. Μετά από ειδίκευση στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στη νεογνολογία στο Χάρβαρντ, διδάσκει σήμερα σε αυτό το πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα είναι νεογνολόγος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, καθώς και στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Ο κορονοϊός μας στέρησε 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής

Κορονοϊός: Μελέτη καταδεικνύει τη διασπορά του ιού με το σίελο

Η πανδημία γερνάει το εγκέφαλο μας;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση