ΥΓΕΙΑ

Η πανδημία γερνάει το εγκέφαλο μας;

ημικρανία
Photo by cottonbro from Pexels

Η πανδημία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όχι μόνο από την απειλή του ίδιου του κορονοϊού, αλλά και από άλλες παραμέτρους. Η μοναξιά, η απομόνωση, το άγχος (ειδικά το χρόνιο), η κατάθλιψη και το στρες, είναι παράγοντες που οδηγούν τη γνωστική πτώση.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου, την κακή διατροφή και τον καθιστικό τρόπο ζωής, επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μια απειλή για τον άνθρωπο για αρκετό καιρό ακόμα, αλλά με την ήδη βεβαρυμμένη ψυχική υγεία των ανθρώπων, που όπως λένε θα χρειαστούν χρόνια για να αποβάλλουν τα δυσάρεστα συναισθήματα, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με μελέτες, η άνοια έχει τριπλασιαστεί σε άτομα ηλικίας 30 έως 64 στις ΗΠΑ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει τις καρδιακές παθήσεις ως την κύρια αιτία θανάτου.

Ωστόσο σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να τρομοκρατήσουν αλλά να τονίσουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί και η γήρανση του εγκεφάλου να αποτραπεί από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Παρακάτω ακολουθούν 5 τρόποι για να αποφύγετε τη γήρανση του εργκεφάλου:

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Υπάρχουν πολλά οφέλη του ύπνου όσον αφορά την υγεία και την ευεξία και ιδιαίτερα του εγκεφάλου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αμυλοειδούς βήτα, ένα πεπτίδιο που βρίσκεται σε ένα εγκέφαλο ηλικιωμένου, που συχνά συμβάλλει στην εμφάνιση του Alzheimer καθώς και σε άλλα γνωστικά ζητήματα.

Αυτό καθιστά τον καλό ύπνο, το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον εγκέφαλό σας.

Κρύο

Η κρυοθεραπεία είναι μια μέθοδος με την οποία το σώμα εκτίθεται σε έντονο κρύο για σύντομα χρονικά διαστήματα. Η χαμηλή θερμοκρασία αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα να συστέλλονται και να ανακατευθύνουν το αίμα στα κύρια όργανα για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Ενώ συμβαίνει αυτό, το αίμα γεμίζει με οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και αποκαταστατικά ένζυμα, και αυτό το αίμα επιστρέφει στη συνέχεια στο δέρμα, τον μυϊκό ιστό και τα όργανα σας.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν την επιτάχυνση του μεταβολισμού, τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, την αυξημένη εστίαση και τη βελτιωμένη ανοσοαπόκριση. Μπορείτε να κάνετε ένα κρύο ντους για 2 έως 3 λεπτά, μία φορά την ημέρα, για να έχετε τα παραπάνω οφέλη.

Τροφοδοτήστε τον εγκέφαλο σας

Οι βιταμίνες B, C, D και E στην κυκλοφορία του αίματος σχετίζονται με καλύτερη γνωστική απόδοση και μεγαλύτερο εγκέφαλο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών, σχετίζονται με γνωστική μείωση εξαιτίας της γήρανσης. Το DHA, που βρίσκεται στα Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου καθώς μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών, που συχνά σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά μειώνουν τη φλεγμονή της γήρανσης του εγκεφάλου και βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, προστατεύουν τους νευρώνες από τραυματισμούς, που προκαλούνται από νευροτοξίνες, καταστέλλουν τη νευροφλεγμονή, αυξάνουν τη ροή του αίματος και προάγουν τη μνήμη, τη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία.

Μετακινηθείτε

Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ άσκησης και ψυχικής ευεξίας : καθώς γυμνάζεται το σώμα, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει, αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Κατά συνέπεια, έρχεται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε αυτόν από ό, τι όταν κάποιος σε ηρεμία. Με απλά λόγια, περισσότερη ροή αίματος ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια και περισσότερο οξυγόνο. Και τα δύο βοηθούν τον εγκέφαλό μας να αποδίδει καλύτερα!

Η άσκηση απελευθερώνει επίσης ευεργετικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων που υπάρχουν ήδη στον εγκέφαλο, βοηθούν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ τους.

Επιπλέον, μελέτες διαπίστωσαν ότι η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει τη γνωστική απόδοση, αλλά μπορεί επίσης να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μια περιοχή που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση των πληροφοριών.

Γελάστε περισσότερο

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, που μπορούν να επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, σκοτώνοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και συρρικνώνοντας τον.

Αυτό καθιστά τη μείωση του στρες απαραίτητη για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Το «κλειδί» για να το πετύχετε αυτό, είναι το δυνατό γέλιο, καθώς απελευθερώνει χημικές ουσίες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Διαβάστε επίσης:

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D από το πρώτο έτος ζωής αποτρέπουν την παιδική παχυσαρκία

Πώς μπορεί ένα εμβόλιο κατά του κρονοϊού να προκαλεί θρομβώσεις;

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση