ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τα υπέρ και τα κατά για τη θεραπεία αντισωμάτων

στέλεχος κορονοϊού
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Tη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οδηγεί σε νέα lockdown, κορυφώνεται η αγωνία σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο και αν θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού. Επίσης, συνεχίζονται και οι έρευνες για τη θεραπεία κατά του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες, στην αρχή του χρόνου, ξεκίνησαν μία σειρά από δοκιμές με φάρμακα που είναι ήδη πιστοποιημένα και χρησιμοποιούνται για σοβαρές ασθένειες όπως ο Ebola, και το AIDS. Παρόλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί κάποιο από αυτά τόσο αποτελεσματικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία.

Στην πορεία έρευνες και εφαρμογές έδειξαν ότι η θεραπεία με τα αντισώματα είναι ίσως πιο αποτελεσματική. Ασθενείς που έγιναν καλά και ανέπτυξαν ανοσία στον κορονοϊό έδωσαν αίμα. Το πλάσμα τους χορηγήθηκε σε ασθενείς με συμπτώματα και είχε θετικά αποτελέσματα.

Αν και οι θεραπείες με αντισώματα είναι πολλά υποσχόμενες κατά του κορονοϊού, το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμα πολλά από αυτά τα αντισώματα και θα μπορούσαν επίσης να συνοδεύονται από πολύ υψηλά κόστη.

Photo by Martin Lopez from Pexels

Η Regeneron ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της μείωσε την ανάγκη των μολυσμένων ασθενών για νοσηλεία κατά 57% – αλλά υπάρχουν μόνο 50.000 δόσεις αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Stat.

Η θεραπεία χορηγείται από νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους πιο άρρωστους ασθενείς.

Η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή και αναμένει να μπορεί να παράγει 300.000 δόσεις στους επόμενους μήνες.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, είπε ότι θα μπορούσε να στείλει 100.000 δόσεις του απλού αντισώματός και θα μπορούσε να παράγει έως και ένα εκατομμύριο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης συμφώνησε να παράσχει 300.000 δόσεις του αντισώματός της στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να τα διανείμει χωρίς κόστος.

Ωστόσο, η θεραπεία χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση, η οποία μπορεί να κοστίσει πάνω από 1.000 δολάτια, αναφέρει η NPR.

Αυτό σημαίνει ότι οι μολυσμένοι ασθενείς – από τους οποίους μόνο ένα μικρό ποσοστό απαιτούν νοσηλεία – θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αξίζει να λάβουν τη θεραπεία, και ενδεχομένως ένα ακριβό λογαριασμό, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικής νοσηλείας από τον ιό.

 

Διαβάστε επίσης:

Η 14 χρονη Anika Chebrolu βρίσκεται μια ανάσα πριν την ανακάλυψη θεραπείας από τον κορονοϊό

Το ΑΠΘ και Πανεπιστήριο Sapienza ξεκινούν έρευνα για τη θεραπεία κατά του κορονοϊού

Επιστημονικό επίτευγμα για το Ισραήλ: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του covid-19

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση