#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

#μένουμεσπίτι: Η ρουτίνα για καλή υγεία και σωστή υγιεινή

Photo by Nicole Wolf on Unsplash

Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουμε στο σπίτι μέχρι να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμα άγνωστος. Γι’ αυτό καλό θα ήταν, όσο παραμένουμε σε αυτό, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να προσπαθούμε να διατηρούμε καλή την κατάσταση της υγείας μας.

Όπως ο καθένας ακολουθεί μία νέα ρουτίνα για τη δουλειά του που την έχει προσαρμόσει στα δεδομένα του σπιτιού, το ίδιο οφείλει να κάνει και για την υγεία του. Για να παραμείνετε υγιείς όσο βρίσκεστε στο σπίτι είναι ευκολότερο να αποκτήσετε νέες συνήθειες τις οποίες θα εφαρμόζετε καθημερινά.

Δείτε πώς μπορείτε να οργανώσετε τα νέα σας «καθήκοντα»:

Καθημερινό καθάρισμα

Κάθε μέρα μπορείτε να ορίσετε την ώρα που σας βολεύει για να ασχοληθείτε με τον καθαρισμό του σπιτιού. Τα σημεία που πρέπει να καθαρίζονται απαραιτήτως είναι όλες οι επιφάνειες, η τουαλέτα, τα πόμολα και η κουζίνα.

Ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ βασικός για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού  και βοηθά αρκετά να καταπολεμήσετε το στρες των ημερών. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον οχτώ ώρες την ημέρα.

Προσωπική υγιεινή

Φροντίστε να κάνετε καθημερινά ντους και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.  Προσοχή όμως, μην κάνετε αλόγιστη χρήση αντισηπτικών γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε ανθεκτικά βακτήρια σε ουσίες που πριν ήταν ευάλωτα. Από τη στιγμή που βρίσκεστε σπίτι είναι προτιμότερο να πλένετε συχνότερα τα χέρια παρά να χρησιμοποιείτε μόνο αντισηπτικό υγρό.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Διατροφή

Η διαμονή στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε καλύτερα το πρόγραμμα της διατροφής σας. Θωρακίστε τον οργανισμό σας τρώγοντας φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε το φαγητό delivery γιατί δεν σας προσφέρει θρεπτική αξία. Φροντίστε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και τα ίδια τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε.

Σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να ενεργοποιείτε καθημερινά τον μεταβολισμός σας, να έχετε καλύτερη πέψη αλλά και ευεξία. Μία ώρα τη μέρα σωματική άσκηση αρκεί για να συντηρήσετε σε καλή κατάσταση τον οργανισμό σας. Για να σας γίνει πιο εύκολη η διαδικασία μπορείτε να αναζητήσετε εφαρμογές που θα σας παρέχουν κανονικό πρόγραμμα για το σπίτι σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Λευκά είδη – ρούχα 

Αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια και τα ρούχα σας. Προτού τα πλύνετε μην τα τινάζετε για να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια που έχουν επάνω, αλλά αφήστε τα έξω από το σπίτι να αεριστούν. Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στις μαξιλαροθήκες και φροντίστε να είναι πάντα καθαρές γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο.

Αερισμός σπιτιού

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται σε καθημερινή βάση. Κάθε πρωί ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και αφήστε να μπει καθαρός αέρας πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τους χώρους. Μην ανοίγετε τα κλιματιστικά γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς δεν περιέχουν βιολογικά φίλτρα και μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από το ένα δωμάτιο στο άλλο.