ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα συνδέει το γάλα με τον καρκίνο του μαστού

Photo by Heather Barnes on Unsplash

Eδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι το γάλα κάνει καλό στην υγεία. Τώρα μια μελέτη με τη συμμετοχή 53.000 γυναικών της Βόρειας Αμερικής, που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Epidemiology» θέτει αυτή την εκτίμηση υπό αμφισβήτηση, τουλάχιστον για τις γυναίκες. Η τακτική κατανάλωση γάλακτος φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 80% ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Αυτό είναι ανησυχητικό, λαμβάνοντας υπόψη τις «Διαιτητικές Οδηγίες» των Η.Π.Α., Προς το παρόν, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνετε δύο με τρεις μερίδες δηλαδή, δύο έως τρία φλιτζάνια γάλα, την ημέρα.

Η μελέτη – η οποία αποτελεί μέρος της «Adventist Health Study-2 (AHS-2)», μιας μακροχρόνιας μελέτης για την υγεία, που διερευνά τους δεσμούς μεταξύ του τρόπου ζωής, της διατροφής και των ασθενειών μεταξύ της κοινότητας, εξέτασε τις διατροφικές προσλήψεις 52.795 γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας 57 έτη. Όλες τους ήταν υγιείς και τις παρακολουθούσαν για σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ο στόχος ήταν να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας ή γαλακτοκομικών προϊόντων και του καρκίνου του μαστού.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.057 γυναίκες είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Δεν υπήρχαν σαφείς συσχετίσεις μεταξύ των προϊόντων σόγιας και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λίγο ή καθόλου γάλα, εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως γάλα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Το τυρί και το γιαούρτι δεν φαίνεται να σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και δεν είχε σημασία αν το γάλα ήταν πλήρες, μειωμένου λίπους ή άπαχο.

Photo by sheri silver on Unsplash

 

Ποια είναι η πιθανή σύνδεση μεταξύ του γάλακτος και του καρκίνου του μαστού;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας πιθανός λόγος για τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του γάλακτος μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητα των ορμονών του. Ο καρκίνος του μαστού ανταποκρίνεται αποδεδειγμένα σε αυτές. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θηλάζουν και ως συνήθως περίπου το 75% της αγέλης κυοφορεί. Έτσι οι γυναίκες που πίνουν γάλα εκτίθενται σε αυτές τις ορμόνες.

Επίσης, κάποια άλλη έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων ζωικών πρωτεϊνών, με υψηλότερα επίπεδα ορμόνης ινσουλίνης, όπως ο αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1), η οποία μπορεί να προάγει ορισμένους καρκίνους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η έρευνα βρήκε μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του καρκίνου του μαστού. Η «Μελέτη Υγείας ΙΙ» των Νοσηλευτών το 2003, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και το βούτυρο κάθε μέρα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσες κατανάλωναν λιγότερες μερίδες.

Τα ευρήματα αυτά, έρχονται σε «σύγκρουση» με προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ανάλυσης δεδομένων από περισσότερες από 20 μελέτες, που δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, και του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Άλλες έρευνες έχουν ακόμη δείξει ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D στο γάλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει την ασθένεια πριν από την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες μπορεί να μην βρήκαν έναν σύνδεσμο επειδή δεν εξέταζαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε ένα ευρύ φάσμα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων από χιλιάδες γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου γάλα, σε αυτές που έπιναν λιγότερες μέχρι και μεγαλύτερες ποσότητες. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα, είδαν μια αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να συμπεράνουν ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του μαστού. Αλλά η σύνδεση ήταν αρκετά ισχυρή για να θεωρηθεί τυχαία.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

3 τρόποι για να τρώμε πιο υγιεινά τα ζυμαρικά μας!

Πώς μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης την υγεία;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση