ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 3 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες αντίστοιχα στη σχέση τους

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Από την coach αυτοπεποίθησης και αγάπης για τον εαυτό, Φερενίκη Κανταρτζή *

Κανείς  δεν  είπε  ποτέ  οτι οι ανθρώπινες  σχέσεις – και δη οι ρομαντικές – είναι εύκολες. Ωστόσο υπάρχουν  κάποιες  βασικές αρχές που, αν τις καταλάβουμε, οι σχέσεις  γίνονται  πολύ πιο βατές και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσω  να μεταδόσω μέσα απο αυτό το κείμενο. Προσδεθέιτε!

Οι  άνδρες και οι γυναίκες σήμερα  είναι  πολύ  μπερδεμένοι  όσον  αφορά το ρόλο τους και την συμπεριφορά  τους  στις  ρομαντικές   σχέσεις. Οι άνδρες θεωρούν  οτι  η  ισότητα  των φύλλων  έχει  χαλάσει  τις  ισσοροποίες και οι  γυναίκες  νιώθουν  οτι  οι  αληθινοί  οι άνδρες δεν υπάρχουν πια.

Καταρχάς, θα  ήθελα να  ξεδιαλύνουμε  κάτι  πολύ απλό. Η ισότητα των φύλων θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και οι γυναίκες  θα  έπρεπε  να πληρώνονται  ακριβώς το ίδιο με τους άνδρες και να εχουν ίσα δικαιώματα στην κοινωνία. Σε αυτό  βεβαίως  έχουν  ευθύνη  και η κοινωνία αλλά και οι  γυναίκες που δεν διεκδικούν. Στην κοινωνία οι άνδρες  και οι γυναίκες έχουν τις ίδιες ανάγκες. Θέλουν ίσιες ευκαιρίες, επαγγελματική εξέληξη, χρήμα, ευεληξία στα ωράρια κτλ.

Όσον  αφορά ομως τις ρομαντικές σχέσεις οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες. Αρα  τι  θέλω να πω, οτι είμαστε ίσιοι, αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Στις  προσωπικές  σχέσεις οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες. Ο σκοπός στις ρομαντικές σχέσεις είναι να συμπληρώνουμε  ο ένας τον άλλο και όχι να συναγωνιζόμαστε όπως κάνουμε στην αγορά εργασίας.

Για να σας δείξω έμπρακτα τι  εννοώ  θέλω να σκεφτείτε μια περίπτωση απο τη ζωή σας που μαλώσατε με τον άνδρα σας ή το αγόρι σας και είχε θυμώσει πολύ μαζί σας. Ήταν επειδή κάνατε ένα απο τα τρία λάθη αυτά:

– Τον επικρίνατε για κάτι που δεν έκανε σωστά

– Προσπαθήσατε να τον κοντρολάρετε ή να του πείτε τι να κάνει

– Κλειστήκατε στον εαυτό σας και οτι κι αν έκανε δεν είσασταν δεκτική πλέον

Στους άνδρες  δεν αρέσει καθόλου να τους επικρίνουν ή να τους λένε τι να κάνουν. Και αν όντως αυτό  συμβαίνει  στη σχέση τότε η σχέση αυτή δεν έχει πάθος και έλξη μεταξύ του ζευγαριού. Άρα να ξέρετε απο εδώ και πέρα οτι κάθε φορά που κάνετε ένα απο τα τρια αυτά παραπτώματα θα υπάρχει πρόβλημα και άρα καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Τώρα  ας  εξετάσουμε και την αντίθετη περίπτωση. Σκεφτείτε μια περίπτωση απο τη ζωή σας που μαλώσατε με τον άνδρας σας ή το αγόρι σας αλλά αυτή τη φορά είχατε εσείς θυμώσει  μαζί του. Ήταν επείδή έκανε ένα απο τα τρία λάθη αυτά:

– Δεν έδωσε σημασία σε αυτά που του είπατε ή δεν κατάλαβε (νιώσατε οτι δεν σας άκουσε)

– Δεν έδωσε σημασία ή δεν αφουγκράστηκε τα συναισθήματα σας (νιώσατε οτι δεν σας ένιωσε)

– Δεν σας έκανε να νιώθετε ασφαλής μαζί του (νιώσατε οτι δεν το εμπιστεύστε)

Η  γυναίκα έχει ανάγκη να την καταλαβαίνει και να την  αφουγκράζεται  ο άνδρας της συναισθηματικά είναι  πολύ σημαντικό για εκείνη. Νιώθει πολύ όμορφα μια γυναίκα οταν ξέρει οτι μπορεί να εμπιστευτεί τον άνδρα της  και μόνο  έτσι νιώθει οτι μπορεί  να  ανοιχτεί και να αφεθεί μαζί του.

Φανταστείτε τον άνδρα σαν ένα μεγάλο και ασφαλές δοχείο μέσα στο οποίο η γυναίκα νιώθει ασφαλής να εκφραστεί και να αφεθεί ώστε να δείξει όλες τις συναισθηματικές εκφάνσεις της και ο άνδρας έχοντας το βάθως και τη σταθερότητα να τα νιώσει μέσα απο εκείνη. Με αυτόν τον τρόπο οι ρομαντικές σχέσεις έχουν ισορροποια και υγεία, όταν δηλαδή ο ένας καταλαβαίνει και εκτιμάει το ρόλο που ένας παρέχει στον άλλον. Τότε και μόνο απολαμβάνουν και οι δυο πολύ την σχέση και είναι ουσιαστική. Αυτή η δυναμική που περιγράφω βεβαίως προυποθέτει την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο και τίποτα δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς αυτή.

Τέλος, να καταλάβουμε  οτι οι γυναίκες και οι άνδρες  λειτουργούν πολύ διαφορετικά και έχουν διαφορετικές ανάγκες  όσον αφορά τις ρομαντικές τους σχέσεις, σκοπός όμως είναι να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον  γιατί έτσι μας έχει φτιάξει η φύση. Αν θέλετε να μιλήσετε μαζί μου για κάποιο  προσωπικό σας πρόβλημα μπορείτε να μου στείλετε ειμαιλ στο [email protected] και θα απαντήσω σε όλες.

 

*Από την ηλικία των 15 ετών και μέχρι σήμερα, η Φερενίκη έχει εμμονή με την εξέταση μιας ζωής που αξίζει να τη ζει κανείς εμπνευσμένη από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Κάθε φορά που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, μελετούσε αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους και πνευματικούς δασκάλους για το θέμα αυτό, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας την κριτική σκέψη και τη διαίσθηση της για οδηγό. Στην ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα στο μπιτς βόλεϊ, όπου έκανε πρωταθλητισμό σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια. Για τις σπουδές της στη Διεθνή Διαχείριση Επικοινωνιών αποφοίτησε το 2013 απο το Πανεπιστήμιο της Χάγης στην Ολλανδία, όπου οι ορίζοντές της επεκτάθηκαν κάνοντας φίλους από όλον τον κόσμο. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην καρδιά του Λονδίνου το 2014 όπου διέπρεψε στις εμπορικές εταιρικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις κλείνοντας συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων για Ascential Group και WGSN.

Μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες, η ζωή την κατεύθυνε από το να μην αγαπάει τον εαυτό της – να αγκαλιάσει την εσωτερική της θεά. Από το να είναι εξαρτημένη συναισθηματικά από τους γονείς της, να στέκεται στα πόδια της συναισθηματικά και ολόψυχα αγαπώντας τη γυναίκα που είναι. Έτσι και αναπτύχθηκε το πλαίσιο και η μεθοδολογία της, με ολιστική προσέγγιση στην αγάπη για τον εαυτό και την αυτοπεποίθηση – σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά. Τώρα πλέον βοηθάει γυναίκες παγκοσμίως μέσω του διαδικτυακού της προγράμματος ‘Η σχέση με τον εαυτό μας’ και της καθοδήγησης της να αγκαλιάσουν την εσωτερική τους θεά και να διεκδικήσουν τη ίαση της ψυχής τους.

Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα ή κλείσε δωρεάν συνεδρία στην ιστοσελίδα της, ferenike.com.

 

Διαβάστε επίσης:

Εξωτερική ή εσωτερική ομορφιά – Ποια είναι πιο σπουδαία;

Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση