ΥΓΕΙΑ

Νέο φάρμακο δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο πάγκρεας και το μαστό

καρκίνος
πηγή: pexels

Ερευνητές που μελετούν πιθανές θεραπείες τον καρκίνο στο πάγκρεας και το μαστό, έχουν αναφέρει ότι μπορεί να βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία, με την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που ονομάζεται ProAgio.

Η ομάδα του Georgia State University, το δημιούργησε με τη βοήθεια της δομής μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης. Το φάρμακο λειτουργεί στοχεύοντας την ιντεγκρίνη, υποδοχέα της κυτταρικής επιφάνειας ανβ, που βρίσκεται σε ινοβλάστες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Αυτοί οι ινοβλάστες δημιουργούν κολλαγόνο, το οποίο χρησιμοποιούν οι όγκοι για να δημιουργήσουν το στρώμα, ένα προστατευτικό φράγμα που τους βοηθά να αναπτυχθούν. Το ProAgio, στοχεύει αυτούς τους ινοβλάστες που σχετίζονται με τον καρκίνο, για την πρόληψη της ανάπτυξης όγκων.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος, το φάρμακο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στο να ανοίγει ξανά τα καταρρέοντα αιμοφόρα αγγεία, που έχουν υποστεί βλάβη από ένα πυκνό στρώμα.

Στα ποντίκια με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού, το φάρμακο βοήθησε στη μείωση των διαρροών αγγειογενετικών αγγείων του όγκου. Επίσης, και στους δύο αυτούς καρκίνους, το φάρμακο επέτρεψε σε άλλες θεραπείες να φτάσουν αποτελεσματικότερα στον όγκο και να βελτιώσουν τα ποσοστά επιβίωσης.

Μετά από αυτές τις επιτυχημένες δοκιμές, οι ερευνητές υπέβαλαν μια Ερευνητική Εφαρμογή Νέου Φαρμάκου (IND). Εάν εγκριθεί, το φάρμακο, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές με ανθρώπινες στο εγγύς μέλλον.

Το πυκνό ινωτικό στρώμα, είναι αυτό που καθιστά τον παγκρεατικό και τον καρκίνο του μαστού, τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους, με ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη που αγγίζει μόλις 8%.

Το ProAgio έχει τη μοναδική ικανότητα να στοχεύει μόνο τους επιβλαβείς ινοβλάστες (μερικοί είναι βασικοί για την επούλωση και παίζουν ευεργετικό ρόλο) για να προσφέρει βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς, με ελάχιστες παρενέργειες. Το νέο αυτό, είναι αρκετά αισιόδοξο, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη κάνει μεγάλα άλματα στην εύρεση θεραπειών κατά του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός καρκίνος: Μέχρι και 90% τα ποσοστά ίασης – Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις θεραπείες για όλα τα παιδιά

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από κορονοϊό είναι τριπλάσιος σε σχέση με τη γρίπη

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση