ΥΓΕΙΑ

O αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για να μειώσετε την εμφάνιση μιας ημικρανίας είναι πολύ απλός

ημικρανία
Photo by cottonbro from Pexels

Όποιος έχει υποστεί ημικρανία γνωρίζει πόσο εξουθενωτικός μπορεί να είναι ο πόνος. Και ενώ υπάρχουν αρκετοί φαρμακευτικοί τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της σωματική δραστηριότητας μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων της.

 

Η άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι συμβάλλει στη μείωση των ημικρανιών. Μία νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι μόνο δυόμισι ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές με παράγοντες όπως το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα του ύπνου.

 

«Είναι μια περίπλοκη σχέση, αλλά γνωρίζουμε ότι η άσκηση, γενικά, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων των καλών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη, που συμβάλλουν όχι μόνο σε λιγότερους πονοκεφάλους, αλλά και σε καλύτερη διάθεση και συνολική ευημερία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης. Δρ Μέισον Ντάιες.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 4.600 διαγνωσμένα άτομα  με ημικρανίες. Περίπου το 75% είχε 15 ή περισσότερες ημικρανίες το μήνα, ενώ το άλλο 25% είχε 14 ή λιγότερες. Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας, τις ρουτίνες ύπνου, την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Επίσης ανέφεραν πόση σωματική δραστηριότητα είχαν κάθε εβδομάδα.

 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαίρεσαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με συχνότητα άσκησης που κυμαινόταν από όχι περισσότερο από 150 λεπτά (δυόμισι ώρες) την εβδομάδα – τον ελάχιστο χρόνο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το 27% των συμμετεχόντων είχε σωματική δραστηριότητα για περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα, ενώ εκείνοι που γυμνάζονταν λιγότερο από αυτό το χρονικό όριο, ανέφεραν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και προβλήματα ύπνου.

 

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που δεν αθλούνταν είχαν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των ατόμων στην ομάδα που γυμνάζονταν περισσότερο. Τέσσερα στα 10 άτομα που δεν ακολουθούσαν κάποιο είδος άσκησης, επίσης είχαν άγχος, σε σύγκριση με μόνο το 28% της ομάδας που γυμνάζονταν περισσότερο.

 

Επομένως ακόμα και αν γυμναστική δεν είναι το ατού σας, μόλις 2,5 ώρες την εβδομάδα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά ώστε να αντιμετωπίζετε πολύ πιο σπάνια τα συμπτώματα της ημικρανίας.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Παιδικός καρκίνος: Μέχρι και 90% τα ποσοστά ίασης – Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις θεραπείες για όλα τα παιδιά

 

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

 

Πανδημία & Καρκίνος Μαστού: 2ος Κύκλος δωρεάν σεμιναρίων για γυναίκες από το «Άλμα Ζωής»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση