ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Η καλή υγεία του εντέρου, είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνη για αρκετές καλές λειτουργίες του σώματος, όπως και για την ψυχική ευεξία. Συνδέεται με την ανοσία, την  υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και την πέψη.

Ωστόσο αρκετοί από εμάς, άθελα μας, ακολουθούμε ορισμένες καθημερινές συνήθειες, που σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, βλάπτουν την σωστή λειτουργία του εντέρου και μας προκαλούν ορισμένα προβλήματα, τα οποία αν δεν προσέξουμε μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. Όταν δεν πίνουμε αρκετό μέσα στη μέρα, υπάρχει κίνδυνος να αισθανθούμε δυσκοιλιότητα και κράμπες στο στομάχι.

Υπερκατανάλωση προϊόντων χωρίς ζάχαρη

Αν και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει τα καλά βακτήρια του εντέρου, οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι πολλά από τα προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία του.

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την πρόσληψη ζάχαρης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, τείνουμε να καταναλώνουμε πάρα πολλά υποκατάστατα χωρίς ζάχαρη, όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη. Τα συγκεκριμένα διασπώνται δύσκολα από τον οργανισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Υποθέτουμε αμέσως το χειρότερο

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε ερίπτωση που νιώθουμε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή στην κοιλιά και το στομάχι, η μόνη σωστή επιλογή, είναι να απευθυνθούμε σε έναν γιατρό.

Το Google search το πιο πιθανό είναι να βγάλει αποτελέσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και καλό είναι να μη δίνετε σημασία. Ούτε να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την όποια «μπακαλίστικη» διάγνωση σας δώσει.

Photo by David Hofmann on Unsplash

Τρώτε πολύ γρήγορα

Αυτή είναι μια άλλη κοινή συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα φουσκώματος. Η γρήγορη κατανάλωση τροφής, μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος και επιπλέον, να μην επιτρέψει στο στομάχι να επισημάνει στον εγκέφαλό ότι είναι χορτάτο.

Οι γιατροί συνιστούν να μασάμε αργά την κάθε μπουκιά, διότι έτσι διευκολύνεται αρκετά η διαδικασία της πέψης. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείται το φούσκωμα και μειώνονται και άλλες ενοχλήσεις.

Πίνετε πάρα πολλά ποτά με καφεΐνη

Δεν είναι λάθος να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι καφέ. Αλλά αν συνεχίσετε να ξαναγεμίζετε την κούπα σας όλη την ημέρα, το έντερο σας πιθανότατα δεν θα είναι «ευτυχισμένο». Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό. Επίσης ο καφές είναι αρκετά όξινο ρόφημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καούρα σε πολλούς.

Η κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και προβιοτικά είναι ακόμα σημαντικοί κανόνες για την υγεία του εντέρου. Παρόλα αυτά,  η αποφυγή αυτών των λαθών είναι επίσης σημαντική, διότι με τον τρόπο αυτό επωφελείται το υπόλοιπο σώμα και βελτιώνεται η γενική υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα μας

Η κορυφαία αιτία που προκαλεί κόπωση στις γυναίκες

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση