ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 20-40 ετών οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού – Πολλοί εξ αυτών ασυμπτωματικοί

καταστήματα
Photo by Arturo Rey on Unsplash

Ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας, με την εμφάνιση του νέου κύματος του κορονοϊού, εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τα στοιχεία που προκύπτουν. Όπως όλα δείχνουν, οι κύριοι μεταδότες είναι πλέον άτομα ηλικίας είκοσι, τριάντα και σαράντα ετών. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί από αυτούς, δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα να θέτουν άθελα τους σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων μεταξύ αυτών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε παγκοσμίως και αυτό θέτει σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ασθενών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υγειονομικές υπηρεσίες.

«Η επιδημία αλλάζει. Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους»,, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού Τακέσι Κασάι σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου.

Η έξαρση των νέων κρουσμάτων Covid-19 έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς, ενώ παράλληλα οι εταιρείες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη κατά του ιού.

Έξαρση του νέου κορονοϊού έχει αναφερθεί σε χώρες που φαινόταν αρχικά ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα είχε τρεις μήνες να αντιμετωπίσει εγχώρια μετάδοση του ιού χάρη στις επιθετικές προσπάθειές του για τον περιορισμό της διασποράς του.

«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», σημείωσε ο Κασάι.

Σύμφωνα με τον Κασάι, οι χώρες μπορούν καλύτερα τώρα να περιορίσουν την αναστάτωση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στη ζωή των ανθρώπων και στις οικονομίες, συνδυάζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό του και την ανταπόκρισή τους για την διαχείριση των λοιμώξεων.

Επίσης, παρόλο έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να θεωρεί τον ιό «σχετικά σταθερό.

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε παράλληλα στους παρασκευαστές φαρμάκων ότι πρέπει να παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες έρευνες και τα βήματα εξέλιξης κατά τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου.

Σύμφωνα με τη σύμβουλο φαρμακευτικής πολιτικής του Κασάι, Σοκόρο Εσκαλάντε, ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συντονισμο με τη Ρωσία, η οποία αυτόν τον μήνα έγινε η πρώτη χώρα που η ρυθμιστική της αρχή ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στα 36 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων

Το πιο όμορφο «ευχαριστώ»: Ένα graffiti στο ΑΧΕΠΑ, αφιερωμένο στους ήρωες του κορονοϊού

Κορονοϊός: Νέα μεγάλη πρόκληση η επιστροφή των εκδρομέων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση