ΥΓΕΙΑ

Ποιες θεραπείες κατά του κορονοϊού είναι ακατάλληλες για παιδιά και εφήβους

θεραπείες
Photo by Kendal on Unsplash

Ορισμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορονοϊού, κρίνονται από τους ειδικούς ακατάλληλες για παιδιά και εφήβους.

Πιο συγκεκριμένες αυτές που αφορούν μονοκλωνικά αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ή εφήβους, ακόμη και σε εκείνους με υψηλό κίνδυνο για νοσηλεία ή σοβαρή νόσο. Την προειδοποίηση αυτή έκανε μια επιτροπή Αμερικανών επιστημόνων από 29 νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Τα δύο εν λόγω νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν κατεπειγόντως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο, είναι το bamlanivimab της εταιρείας Eli Lilly και ο συνδυασμός REGN-COV-2 των αντισωμάτων casirivimab και indevimab της Regeneron. Η χορήγηση τους προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, που δεν καθιστούν απαραίτητη την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Οι ειδικοί (λοιμωξιολόγοι, παιδίατροι-εντατικολόγοι, παιδίατροι-αιματολόγοι και φαρμακολόγοι), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Journal of the Padiatric Infectious Diseases Society, αναφέρουν ότι «η πορεία του κορονοϊού στα παιδιά και τους εφήβους είναι τυπικά ήπια και δεν υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε παιδιά και εφήβους με Covid-19».

Επίσης προσθέτουν ότι «υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για μέτριο όφελος στους ενήλικες, καθώς και στοιχεία για πιθανή βλάβη σχετιζόμενη με αντιδράσεις κατά τη χορήγηση ή αναφυλαξία».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οδηγίες για ασφαλείς γιορτινές συναθροίσεις

Η ψεύτικη μετακίνηση που μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία

Θεσσαλονίκη και κορονοϊός: Ο Δήμος ενεργοποιεί δωρεάν γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση