ΥΓΕΙΑ

Πώς να απαλύνετε τον πόνο στις αρθρώσεις των χεριών

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Ο πόνος στα χέρια μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Σε συνδυασμό με τη δυσκαμψία, επηρεάζονται σχεδόν όλες οι δραστηριότητες κατά διάρκεια της ημέρας. Απλές κινήσεις όπως το κούμπωμα ενός πουκάμισου, ακόμα και το άνοιγμα μιας πόρτας για κάποιους είναι μία βασανιστική εμπειρία.

Οι ειδικοί λένε ότι η πιο κοινή αιτία του πόνου στα χέρια, είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η ασθένεια αυτή, βλάπτει τον χόνδρο που απορροφά τους κραδασμούς στη βάση των δακτύλων και του αντίχειρα μας, με να αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να κάνουμε ελεύθερες κινήσεις.

Σύμφωνα με την Επιστολή Υγείας του Harvard, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο στα χέρια και να είστε δραστήριοι, χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα νάρθηκα χεριών για να σταθεροποιήσετε τα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Οι ορθοπεδικοί συστήνουν τη χρήση νάρθηκα χεριών, που μοιάζει με γάντι χωρίς δάχτυλα και διατίθεται ευρέως σε καταστήματα λιανικής και φαρμακεία, καθώς βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Φάρμακα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μειώνουν το πρήξιμο αποκλείοντας τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση τους γιατί η μακροχρόνια χρήση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων αποθαρρύνεται λόγω πιθανών παρενεργειών στο ήπαρ, στο στομάχι, ακόμη και στην καρδιά. Απευθυνθείτε πρώτα στον γιατρό σας

Πιείτε βότανα: Ένα φυτικό μείγμα που ονομάζεται Curamin, το οποίο περιέχει μια μορφή εξαιρετικά απορροφούμενης κουρκουμίνης και άλλων ουσιών, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία του πόνου. Κάτι ακόμα που επίσης μπορεί να είναι ευεργετικό είναι το έλαιο κάνναβης, το οποίο θα βρείτε σε ειδικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Γυμναστείτε: Σύμφωνα με το Healthline, κάτι απλό, όπως η γροθιά και το άνοιγμα των χεριών σας επανειλημμένα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στα χέρια. Μια άλλη καλή άσκηση είναι να λυγίζετε τα μεμονωμένα δάχτυλα και τους αντίχειρες σας προς την παλάμη σας, κρατώντας τη θέση και στη συνέχεια τα αφήνετε ελεύθερα. Επαναλάβετε 10 φορές.

Θεραπεία με ζεστό και κρύο: Η εφαρμογή πάγου σε πρησμένες αρθρώσεις για 10 λεπτά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Η θερμοθεραπεία μπορεί επίσης να διευκολύνει τις δύσκαμπτες αρθρώσεις, επομένως το να βυθίζετε τα χέρια σας σε ζεστό νερό μπάνιου είναι καλή ιδέα, ειδικά αν προσθέσετε αντιφλεγμονώδη άλατα μπάνιου.

 

Διαβάστε επίσης:

Vitamin Ε: Το μυστικό της λαμπερής επιδερμίδας των celebrities

Ποια προβλήματα υγείας κρύβονται πίσω από τους ανεξήγητους μώλωπες

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο