ΥΓΕΙΑ

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για 20 λεπτά τη μέρα

Photo by Lenin Estrada on Unsplash

Τα κουρασμένα άκρα, είναι μία ιδιαίτερα συχνή άβολη και επίπονη κατάσταση, που ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς στην καθημερινότητα μας. Η ορθοστασία, τα άβολα παπούτσια, η κατακράτηση υγρών και η κακή στάση σώματος, είναι μερικές από τις αιτίες που την προκαλούν.

Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στη φροντίδα τους, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα. Λόγω της έλλειψης χρόνου, πολλοί αναζητούμε γρήγορες αλλά αποτελεσματικές λύσεις, για την ανακούφιση τους. Η καλύτερη άσκηση που όντως ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες, είναι πολύ απλή, χρειάζεται μόλις είκοσι λεπτά την ημέρα και υπάρχει τρόπος να κερδίσετε ακόμα περισσότερα οφέλη από αυτή.

Η άσκηση που θα σας βοηθήσει

1. Επιλέξτε μια άνετη θέση κοντά σε έναν τοίχο και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή ένα μαλακό κύλινδρο κάτω από τη μέση σας.
2. Σηκώστε τα πόδια και τεντώστε τα κατά μήκος του τοίχου, σαν να σχηματίζετε ορθή γωνία. Αφήστε χαλαρά τα χέρια σας δεξιά και αριστερά του σώματος σας.
3. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 15-20 λεπτά.

Προτιμήστε να φορέσετε άνετα ρούχα, ώστε να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Ειδικότερα προσέξτε την περιοχή της μέσης, να μην πιέζεται από σφιχτό λάστιχο. Η άσκηση αυτή, στην πραγματικότητα είναι μία τεχνική χαλάρωσης με πολλά οφέλη για το κυκλοφορικό σύστημα.

1. Απομακρύνει την αίσθηση του πρηξίματος από τα πόδια: Άλλες αιτίες που το προκαλούν μπορεί να είναι η  δυσλειτουργία της καρδιάς ή των νεφρών, το υπερβολικό βάρος ή μια ανθυγιεινή διατροφή. Σίγουρα, καλό είναι να προσδιορίσετε πρώτα τον λόγο στον οποίο οφείλεται και να το αντιμετωπίσετε. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η άσκηση μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά στην κύρια θεραπεία, καθώς η ανύψωση των ποδιών συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

2. Περιορίζεται η κόπωση, όταν φοράτε ψηλά τακούνια: Ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια, πολλές φορές είναι ο  λόγος που πολλές γυναίκες αποφεύγουν να φορούν ψηλά τακούνια στην καθημερινότητα τους. Υπάρχουν όμως και εκείνες, που ή το επιτάσσει το dress code της δουλειάς τους, είτε αποτελούν βασικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας και του στιλ τους. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της άσκησης, είναι ότι χαλαρώνει αρκετά τα πόδια. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με ένα απαλό μασάζ και ένα ζεστό ντους.

3. Βελτιώνει την πέψη: Ίσως να σας φαίνεται περίεργο, όμως με αυτή τη στάση βοηθάτε το στομάχι να λειτουργήσει καλύτερα. Η παροχή αίματος στα εσωτερικά όργανα βελτιώνεται μέσω της αποσυμφόρισης του αίματος από τα πόδια. Με τον τρόπο αυτό, βοηθούνται οι μύες που είναι υπεύθυνοι για την πέψη των τροφίμων στο στομάχι. Ταυτόχρονα, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος βελτιώνει τη λειτουργία όλου του πεπτικού συστήματος. Εάν κάνετε αυτήν την άσκηση τακτικά, τα βοηθήσετε να απορροφηθούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε μέσω της τροφής.

4. Χαλαρώνει το νευρικό σας σύστημα: Αυτή η στάση σας επιτρέπει να αναπνέετε καλύτερα. Επομένως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που διαρκεί η άσκηση για να πάρετε βαθιές ανάσες, που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το στρες. Εφαρμόζοντας την άσκηση καθημερινά, θα καταφέρετε να έχετε ένα πιο ήρεμο νευρικό σύστημα.

5. Βλτιώνεται η ποιότητα του ύπνουΜία από τις αιτίες που προκαλούν αϋπνία, είναι η αίσθηση κούρασης στα πόδια. Η άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Επιπλέον, λόγω της σωστής αναπνοής και καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, ο εγκέφαλος θα λάβει περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να έχετε έναν πιο βαθύ και ήρεμο ύπνο.

Επομένως, δεν έχετε παρά ξεκινήσετε από σήμερα να ξεκουράζετε τα πόδια σας, κερδίζοντας σε βάθος χρόνου πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία σας.

 

Διαβάστε επίσης: 

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις με λάστιχο band για πόδια

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

Η κορυφαία αιτία που προκαλεί κόπωση στις γυναίκες