ΥΓΕΙΑ

Πώς να προφυλαχτείτε από τον κορονοϊό όταν θα συγκεντρώνεστε στο σπίτι το χειμώνα

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο κορονοϊός ανέχεται πιο εύκολα τις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και όσο αλλάζει ο καιρός, οι επιστήμονες όπως και οι κυβερνήσεις ανησυχούν περισσότερο για την εξάπλωση του. Αυτό άλλωστε μαρτυρά το νέο κύμα κρουσμάτων που έφερε το δεύτερο ξέσπασμα του.

Η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και  τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από την έκθεση σε αυτόν. Όμως ακόμα και έτσι, η καθημερινότητα συνεχίζεται και αρκετοί επιλέγουν να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω μικρών συγκεντρώσεων στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αυτή η φυσιολογική πράξη, μπορεί να προκαλέσει τη διασπορά του ιού, λόγω των ασυμπτωματικών φορέων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, ειδικά τώρα το χειμώνα, που η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

 

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε ασφαλείς, τόσο εσείς όσο και τα κοντινά σας πρόσωπα, σε μία συγκέντρωση στο σπίτι, σύμφωνα με τις συστάσεις που δίνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) :

-Αποφυγή εσωτερικών συγκεντρώσεων σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Είναι προτμότερο να συγκεντρώνεστε στον κήπο, την αυλή, ή το μπαλκόνι, αν το κρύο είναι ανεκτό.

-Άνοιγμα παραθύρων για να μπορεί ο χώρος να αερίζεται διαρκώς εάν δεν είναι δυνατή η υπαίθρια συγκέντρωση.

-Κρατήστε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ σας, ακόμα και αν βρίσκεστε στο δικό σας χώρο. Καλό είναι να μεσολαβούν δύο μέτρα μεταξύ εσάς και των καλσμένων σας, είτε πίνετε ποτό είτε αν σκοπεύετε να δειπνήσετε όλοι μαζί.

-Προσκαλέστε μόνο άτομα από την περιοχή σας. Το θέμα της εγγύτητας είναι αρκετά σημαντικό για τη διασπορά του ιού.

-Περιορισμός του αριθμού των καλεσμένων. Ακόμα και στο δικό σας χώρο, είναι λάθος αν συγκεντρώνεστε πολλά άτομα ταυτόχρονα, από τη στιγμή που είναι κλειστός. Φροντίστε να συγκεντρώνεστε λίγα άτομα τη φορά, ανάλογα με το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το σπίτι σας.

-Ενθαρρύνεται η χρήση μάσκας και απολυμαντικών χεριών μεταξύ των επισκεπτών. Ειδικά σε περίπτωση που είναι φίλοι ή συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

-Παρακαλέστε τους επισκέπτες να αποφύγουν την επαφή με άλλα άτομα για 14 ημέρες πριν από την εκδήλωση. Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά σύμφωνα με τα CDC, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα φανεί αν κάποιος από τους καλεσμένους έχει εκτεθεί στον κορονοϊό.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από κορονοϊό μέσα σε ένα αεροπλάνο

Οι 9 στους 10 ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορονοϊό υποφέρουν από τις παρενέργειες του

Ο κορονοϊός σκότωσε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις 5 τελευταίες εποχές γρίπης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση