ΥΓΕΙΑ

Οι 9 στους 10 ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορονοϊό υποφέρουν από τις παρενέργειες του

ανοσία
Photo by Anna Shvets from Pexels

Η νόσος covid-19, έχει αποδειχθεί, ότι εκτός από τους πνεύμονες, μπορεί να βλάψει και άλλα ζωτικά όργανα. Επίσης, ακόμα και αν κάποιος ασθενής, καταφέρει να αναρρώσει, εμφανίζει διάφορες παρενέργειες.

Σύμφωνα με μία προκαταρκτική μελέτη της Νότιας Κορέας, οι εννιά στους δέκα που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανέφεραν ότι είχαν παρενέργειες όπως κόπωση, ψυχικές μεταπτώσεις και απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, αφού ανάρρωσαν από την ασθένεια.

Σε μια διαδικτυακή έρευνα 965 ασθενών που ανάρρωσαν από το covid-19, οι 879 ή αλλιώς το 91,1% απάντησαν ότι υπέφεραν τουλάχιστον από μία παρενέργεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KDCA), Kwon Jun-wook.

Η κόπωση ήταν η πιο συχνή με ποσοστό 26,2%, ακολουθούμενη από δυσκολία συγκέντρωσης που είχε 24,6%, δήλωσε ο Kwon.

Άλλες παρενέργειες αφορούσαν την ψυχική υγεία αλλά και την απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς.

Αν και η έρευνα προς το παρόν είναι διαδικτυακή, ο επικεφαλής ερευνητής Kim, είπε ότι σύντομα θα τη δημοσιεύσει με πιο λεπτομερή ανάλυση.

Η Νότια Κορέα διεξάγει επίσης ξεχωριστή μελέτη με περίπου 16 ιατρικούς οργανισμούς, για τις πιθανές επιπλοκές της νόσου, μέσω λεπτομερούς ανάλυσης που περιλαμβάνει αξονική τομογραφία σε ασθενείς, που έχουν αναρρώσει το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Kwon.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Tα ύποπτα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Δεν είναι απίθανο ένα «τρίτο κύμα» – Όλα θα κριθούν από το εμβόλιο

3 μύθοι για τη διαχείριση του στρες που δεν πρέπει να πιστεύουμε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση