ΥΓΕΙΑ

Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού από το κρυολόγημα

πηγή: Unsplash

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μέχρι τις αρχές του χειμώνα, κάνουν την εμφάνιση τους οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η έξαρση του κορονοϊού, όπως είναι λογικό, προκαλεί σύγχυση, καθώς αρκετά από τα συμπτώματα είναι κοινά.

Γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται ο διαχωρισμός τους, ώστε να μην προκαλούνται περαιτέρω ανησυχίες.

Παρά το γεγονός ότι έχουν κάποιες ομοιότητες, ο κορονοϊός και το κρυολόγημα έχουν επίσης κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές.

Παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν πρόκειται για κορονοϊό έναντι του κοινού κρυολογήματος.

Ορισμένα κοινά κρυολογήματα είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος κορονοϊού

Οι συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορονοϊοί που δεν πρέπει να συγχέονται με τον νέο coronavirus ή το SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν σήμερα, μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως μέτρια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μολυνθεί με έναν ή περισσότερους από αυτούς τους ιούς σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Τέσσερις συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορονοϊοί προκαλούν το 15-30% των κοινών κρυολογημάτων. (Πιο συχνά, ωστόσο, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ρινοϊούς). Η εποχή αιχμής τους είναι επίσης χειμωνιάτικη, παράλληλα με τη γρίπη.

Ωστόσο, αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι ο νέος κορονοϊός, που σημαίνει ότι έχει μεταλλαχθεί με κάποιο τρόπο και έχει καταστεί πιο θανατηφόρος.

Συμπτώματα κορονοϊού που μοιάζουν με τα συνηθισμένα συμπτώματα

Ο COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα μοιράζονται πολλά από τα ίδια αναπνευστικά συμπτώματα. Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα κρυολογήματος συνήθως κορυφώνονται μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες και συχνά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– Φτάρνισμα

– Ερεθισμένη μύτη

– Πονόλαιμος

– Ξηρός βήχας

– Βουλωμένη μύτη

– Υγρά μάτια

– Πυρετός

– Βήχας

– Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

– Κόπωση

– Μυϊκός πόνος ή πόνοι στο σώμα

Διαφορές:

Γρίπη

Οι ιοί της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων κοινών σημείων και συμπτωμάτων που αναφέρονται παραπάνω.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών,  μερικά από αυτά τα συμπτώματα κρυολογήματος όπως η βουλωμένη μύτη και ο βήχας, μπορεί να διαρκέσουν από 10 έως 14 ημέρες, όμως συνήθως θα βελτιώνονται κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

COVID-19

Όσον αφορά τα συμπτώματα του κορονοϊού, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρουν ότι όλα τα αναφερόμενα κρούσματα του κυμαίνονταν από τα ήπια συμπτώματα μέχρι τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο. Τα συμπτώματα του COVID-19 εμφανίζονται συνήθως δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση σε αυτόν και περιλαμβάνουν:

– Πυρετό

– Ξηρό βήχα

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Άλλα σημεία και συμπτώματα του COVID-19, διαφορετικά από τη γρίπη, μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή ή απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς.

– Ναυτία ή έμετος

– Διάρροια

Πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση και τη μόλυνση

Ομοιότητες:

Τόσο για τον COVID-19 όσο και για τη γρίπη , μπορεί να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ασθένειας.

Διαφορές:

Εάν ένα άτομο έχει COVID-19, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν συμπτώματα από ό, τι εάν είχε γρίπη.

Γρίπη

Συνήθως, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα οπουδήποτε από 1 έως 4 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Πόσο καιρό μπορεί κάποιος να διαδώσει τον ιό

Ομοιότητες:

Τόσο για το COVID-19 όσο και για τη γρίπη , είναι πιθανό να εξαπλωθεί ο ιός για τουλάχιστον 1 ημέρα πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.

Διαφορές:

Εάν ένα άτομο έχει COVID-19, μπορεί να είναι μεταδοτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι εάν είχε γρίπη.

Γρίπη

Τα περισσότερα άτομα με γρίπη είναι μεταδοτικά για περίπου 1 ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικά κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες της ασθένειάς τους, αλλά πολλά παραμένουν μεταδοτικά για περίπου 7 ημέρες.

COVID-19

Η μεταδοτικότητα κάποιου με COVID-19 βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.

Είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός, περίπου 2 ημέρες πριν εμφανίσουν σημάδια ή συμπτώματα και για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την εμφάνιση των σημείων ή των συμπτωμάτων. Εάν κάποιος είναι ασυμπτωματικός ή τα συμπτώματά του εξαφανιστούν, είναι πιθανό να παραμείνει μεταδοτικός για τουλάχιστον 10 ημέρες αφού βγει θετικός στο τεστ του κορονοϊού.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να σημάνει το τέλος της πανδημίας;

Εντoπίστηκε μετάλλαξη του κορονοϊού δέκα φορές πιο μεταδοτική από πριν

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός μπορεί να μείνει ενεργός για άλλα πέντε χρόνια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση