ΥΓΕΙΑ

Τα 6 σημάδια στο δέρμα που προειδοποιούν για προβλήματα με την καρδιά

Photo by Romina Farías on Unsplash

Όταν επηρεάζεται η υγεία της καρδιάς, μπορεί να εμφανιστούν προειδοποιητικά σημάδια στο δέρμα και τα νύχια, γι’ αυτό και αν γίνουν αντιληπτά θα χρειαστεί άμεσα η επίσκεψη σε δερματολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να διακρίνει αν όντως υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε τις παρακάτω αλλαγές, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο ότι κινδυνεύετε για καρδιακές νόσους:

1) Μεγάλες συγκεντρώσεις από πολύ μικρά και εξανθήματα

Η ένδειξη αυτή μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεβασμένα επίπεδα χοληστερόλης ή διαβήτη. Η ξαφνική εμφάνιση τους, μπορεί να θυμίζει εξάνθημα, κονδυλώματα, ή άλλη μεταδοτική κατάσταση του δέρματος. Αυτά τα εξογκώματα, στην πραγματικότητα, είναι λιπαρές αποθέσεις χοληστερόλης, που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Στην περίπτωση αυτή η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη.

2) Τα νύχια κάμπτονται προς τα κάτω και πρήζονται τα άκρα των δακτύλων

Μπορεί να έχετε καρδιακή λοίμωξη, καρδιακή νόσο ή πνευμονικό πρόβλημα. Για πολλούς ανθρώπους, αυτά τα σημάδια είναι ακίνδυνα. Αν τα παρατηρήσετε όμως, καλύτερα να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στον γιατρό, για να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

3) Οίδημα στα πόδια και τα κάτω άκρα

Πολλές ασθένειες της καρδιάς προκαλούν συσσώρευση υγρών στα πόδια και στα κάτω άκρα. Καθώς αυτό συσσωρεύεται, μπορεί να διαπιστώσετε πρήξιμο, το οποίο μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος όλου του ποδιού, μέχρι τους προσαγωγούς.

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

4) Μελάνιασμα

Αν δείτε ότι μελανιάζει το δέρμα χωρίς να κρυώνετε, τότε ίσως να είναι ένδειξη ότι το αίμα δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο. Αυτό είναι αρκετά σοβαρό και χρειάζεται άμεσα να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

5) Κόκκινες ή μοβ γραμμές κάτω από τα νύχια

Οι περισσότεροι που βλέπουν αυτές τις γραμμές υποθέτουν ότι πρόκειται για κάποιον τραυματισμό. Σε περίπτωση που τις παρατηρείτε και εσείς και δεν θυμάστε αν έχετε τραυματιστεί πρόσφατα, καλό θα ήταν να κλείσετε μία εξέταση στον γιατρό σας. Το σύμπτωμα αυτό, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου ή άλλης πάθησης.

6) Επώδυνα εξογκώματα στα δάχτυλα των ποδιών

Εάν έχετε καρδιακή λοίμωξη γνωστή ως μολυσματική ενδοκαρδίτιδα, αυτά τα οδυνηρά εξογκώματα, μπορεί να αναπτυχθούν στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών ή και στα δύο μέρη. Αυτό μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.

Ενώ τα κομμάτια εξαφανίζονται μόνα τους, οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία για τη λοίμωξη. Επειδή αυτή η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια, τα αντιβιοτικά μπορούν συχνά να την αντιμετωπίσουν. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης απαραίτητη.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο

5 απαραίτητα συστατικά για την υγεία των ματιών

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση