ΥΓΕΙΑ

Ανακοπή καρδιάς: Τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς προλαμβάνεται

Photo by Kate M on Unsplash

Η ανακοπή καρδιάς, συμβαίνει αιφνίδια, όμως πάντα στέλνει κάποια προειδοποιητικά σημάδια που καλό είναι να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, ώστε να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια.
Αυτή η καρδιακή κατάσταση είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο, ενώ δεν αφορά μόνο μεγάλες ηλικίες αλλά και πολύ νεότερες.

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, μπορεί να προκληθεί από μια ηλεκτρική δυσλειτουργία στην καρδιά, που οδηγεί σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό (γνωστό ως αρρυθμία).

Δεδομένου ότι η αντλητική δράση διαταράσσεται, η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα στον εγκέφαλο στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος. Κάποιος που παθαίνει καρδιακή ανακοπή πέφτει αναίσθητος χωρίς να έχει παλμό ή αναπνοή και εμφανίζει δυσφορία στο στήθος.

Εάν δεν λάβει άμεσα τις πρώτες βοήθειες τότε το πιο πιθανό είναι να καταλήξει σε θάνατο. Για να αποφύγετε την καρδιακή ανακοπή, ξεκινήστε από την πρόληψη. Ελέγξτε το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και πηγαίνετε για τακτική παρακολούθηση στον γιατρό σας. Παράλληλα, εάν καπνίζετε και καταναλώνετε αρκετό αλκοόλ, κόψτε τα άμεσα.

Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash

Από αυτό το σημείο και μετά, δείτε μερικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον, σύμφωνα με τις οδηγίες των καρδιολόγων:

– Εάν υπάρχει υποψία καρδιακής ανακοπής, απαιτείται να καλέσετε απευθείας για βοήθεια καθώς και καθυστέρηση λίγων λεπτών μπορεί να αποβεί μοιραία

– Ζητήστε αμέσως άμεση ιατρική βοήθεια.

– Όταν φτάσει το ασθεβνοφόρο, η άμεση ανάνηψη μπορεί να σώσει τη ζωή.

Τα βήματα που συνιστούν οι μονάδες πρώτων βοηθειών είναι τα εξής:

1. Ελέγξτε αν το άτομο ανταποκρίνεται. Ρωτήστε τον αν μπορεί να επικοινωνήσει. Εάν δείτε ότι δεν κινείται, μιλάει, ανοιγοκλείνει τα μάτια ή δεν αντιδρά με άλλο τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

2. Σπεύστε κατευθείαν για βοήθεια. Πείτε σε κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο.

3. Ελέγξτε αν το άτομο αυτό αναπνέει, όσο περιμένετε για βοήθεια.

Θεραπεία

Εάν ο ασθενής επιβιώσει, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία που προκάλεσε το έμφραγμα.

Αν οφείλεται στην καρδιακή προσβολή και ο ασθενής επιβιώσει μετά από άμεση ανάνηψη χωρίς εγκεφαλική βλάβη, η επείγουσα θεραπεία με το άνοιγμα της αρτηρίας θα του σώσει τη ζωή και θα μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω καρδιακής ανακοπής και επιπλοκών».

Οι επιζώντες της καρδιακής ανακοπής, μπορεί να έχουν κάποιο βαθμό εγκεφαλικού τραυματισμού και μειωμένης συνείδησης. Κάποιοι, δυστυχώς μένουν μόνιμα φυτά.

Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να απαιτούν απλή στρατηγική όπως διόρθωση της υποκείμενης ανωμαλίας ή μπορεί να χρειάζονται τεχνητή υποστήριξη αναπνοής, φυσιοθεραπεία, αποκατάσταση και παρατεταμένη νοσηλευτική φροντίδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

7 ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

O κανόνας των 7+1 για την υγεία της καρδιάς

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση