ΥΓΕΙΑ

Τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν;

Photo by cottonbro from Pexels

Γράφει ο Στ. Κ. Χαρίτος

Σε φάση παραγωγής έχουν περάσει, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο διεθνής Τύπος, τα εμβόλια δύο μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών της Pfizer και της Moderna.

Μάλιστα, λέγεται ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της πρώτης εταιρείας θα είναι έτοιμη προς διάθεση από το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, μέχρι τον Μάρτιο, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας και πριν από το τέλος του β’ τριμήνου θα έχει τροχιοδρομηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Άλλωστε, το 2021, εκτός από την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση, θα είναι συνάμα χρονιά μεγάλης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, θα προέλθουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, θα έχουν εισρεύσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ από την επένδυση του Ελληνικού, θα έχουν προχωρήσει εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΠΑ, θα τρέχει το νέο ΕΣΠΑ, η χώρα δεν θα το έχει σε τίποτα να βγαίνει στις αγορές, αφού το ελληνικό 10ετές, αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, κινείται στα όρια των ιστορικών του χαμηλών, στο 0,82% και το 5ετές στο 0,17%.

Το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει προς όφελος της αγοράς, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αναμένονται σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις, αλλαγή του αναπτυξιακού προφίλ της χώρας, με την μετατροπή της σε μία χώρα φιλική προς τις πράσινες μορφές ενέργειας.

Αρκεί να περπατήσουμε όλοι μαζί.
Δικαίως η κυβέρνηση ανησυχεί για εκείνους που δεν θα εμβολιαστούν. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένα σοβαρό ποσοστό της μετρούμενης κοινής γνώμης δεν θα κάνει το εμβόλιο, για λόγους που συνδέονται με την νοοτροπία του και την γελοιότητα του λαϊκισμού, περί «τσιπ», ότι «θέλουν να μας ελέγχουν» και διάφορα άλλα φληναφήματα.

Και όμως, ζουν αναμεσά μας, είναι ένα ποσοστό κοντά στο 50%.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, θα κρατούν την οικονομία κλειστή, δεν θα καταναλώνουν, δεν θα βγαίνουν από τα σπίτια τους, φοβούμενοι μην κολλήσουν από τους άλλους μισούς, που επίσης δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ή θα κολλούν ο ένας τον άλλο, ταλαιπωρώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δυστυχώς, σαν κι αυτούς, τους δικούς μας, που έχουν ως επιχείρημα το «μη τσιπάρισμα», υπάρχουν και διεθνώς. Τους οποίους, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα τους αναμέναμε ως τουρίστες το καλοκαίρι, να μείνουν στα ξενοδοχεία μας, να ταξιδέψουν με τα αεροπλάνα, να ψωνίσουν από τα duty free, να γευτούν τις ελληνικές νοστιμιές, να κολυμπήσουν στις θάλασσες, να μείνουν στα σπίτια μας.

Η οικονομία θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα από την μεγάλη αυτή μερίδα του λαϊκισμού, που δεν είναι άλλη από αυτή που αφρόνως παίρνει τις περικεφαλαίες και τα δόρυα στο «μακεδονικό», ή ενδύεται τη φουστανέλα, τώρα με τις προκλήσεις των Τούρκων.

Προφανώς, η κυβέρνηση που κοιτάζει μπροστά έξι μήνες, καλείται να πείσει όλους τους πολίτες στο ξεκίνημα της επόμενης μέρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται νέο τεστ για τον κορονοϊό που βγάζει ακριβές αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά

Οι παγκόσμιες τάσεις που θα επικρατήσουν στην μετά-κορονοϊό εποχή

Επιταχύνεται η εξάπλωση του κορονοϊού- Πάνω από 40 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση