#ΜΕΝΟΥΜΕ_ΣΠΙΤΙ

10 βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν οι λάτρεις των ταξιδιών

Πηγή: Instagram

Αυτές οι ξεχωριστές ιστορίες υπόσχονται να αποτελέσουν την τέλεια συντροφιά για τις ημέρες της καραντίνας και να σας εμπνεύσουν για τις επόμενες ταξιδιωτικές αποδράσεις σας.

Τα ταξίδια είναι ένας υπέροχος τρόπος να εξερευνήσουμε τις αμέτρητες ομορφιές του κόσμου και να βιώσουμε από κοντά την καθημερινότητα και τον πολιτισμό άλλων ανθρώπων. Επίσης, τα ταξίδια μας κάνουν να βγούμε έξω από την γνώριμη «ζώνη ασφαλείας» μας και να ζήσουμε διαφορετικά πράγματα που θα θυμόμαστε για πάντα.

Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι που στοχεύει στην πνευματική αναζήτηση, την περιπέτεια ή απλώς την ξεκούραση, το να βρισκόμαστε σε ένα εντελώς άγνωστο μέρος ενισχύει την τάση μας για ενδοσκόπηση, διευρύνει τους γνωστικούς μας ορίζοντες και μας φέρνει σε επαφή με τις πολλές και διαφορετικές πλευρές αυτού του τόσο γοητευτικού πλανήτη.

Ψάχνοντας τον τρόπο να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας όλα αυτά τα όμορφα προνόμια, ακόμη και σε αυτές τις διαφορετικές ημέρες της καραντίνας, ανακαλύψαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, που υπόσχονται να μας κρατήσουν καλή συντροφιά για όσο παραμένουμε στο σπίτι, αλλά και να μας εμπνεύσουν για τα επόμενα ταξίδια που θα κάνουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Από μία κλασσική ιστορία μίας γυναίκας εξερευνητή, που κατάφερε να χαρτογραφήσει άγνωστη γη, μέχρι όμορφες αφηγήσεις από διάσημους συγγραφείς, ακολουθεί μία λίστα με 10 βιβλία που όλοι όσοι αγαπούν τα ταξίδια πρέπει να διαβάσουν.

1. Alone Time: Four Seasons, Four Cities, and the Pleasures of Solitude, της Stephanie Rosenbloom

Alone Time: Four Seasons, Four Cities, and the Pleasures of Solitude, της Stephanie Rosenbloom

Η Rosenbloom, μία αρθρογράφος ταξιδίων των New York Times, αποκαλύπτει τις καταπληκτικές δυνατότητες που έχει κάποιος, ταξιδεύοντας μόνος σε 4 διαφορετικές πόλεις: Το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, την Φλωρεντία και την Νέα Υόρκη.

Στο βιβλίο της, η ίδια αφηγείται όσα έζησε σε αυτή την περιπέτεια με ζωντανές και ευχάριστες λεπτομέρειες, οι οποίες συνδυάζονται έξυπνα με ενδιαφέροντα γεγονότα, που αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό και την ιστορία καθεμίας από αυτές τις 4 πόλεις.

Η συγγραφέας εστιάζει ιδιαίτερα στο στοιχείο του να ταξιδεύεις μόνος, τονίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου ταξιδιού και πόσων μπορεί κανείς να μάθει από την εμπειρία αυτή.

Ανάμεσα σε εκείνα που θα εκτιμήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το εν λόγω βιβλίο είναι η αξία του να «κατεβάζουμε» μερικές φορές ρυθμούς, να ξεφεύγουμε από την αγχωτική και γρήγορη καθημερινότητά μας και να μάθουμε να εκτιμάμε μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα, που συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτά.

2. To Shake the Sleeping Self: A Journey from Oregon to Patagonia and a Quest for a Life With No Regrets, του Jedediah Jenkins

To Shake the Sleeping Self: A Journey from Oregon to Patagonia and a Quest for a Life With No Regrets, του Jedediah Jenkins

Λίγο πριν κλείσει τα 30, ο Τζέκινς πήρε μία σημαντική απόφαση: Να παραιτηθεί από την πρωινή εργασία του και να ξεκινήσει για ένα μεγαλειώδες ταξίδι. Ένα ταξίδι με ποδήλατο, από την ακτή του Όρεγκον έως την Παταγονία.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μία συναρπαστική περιπέτεια, μία περιπέτεια που έκανε τον πρωταγωνιστή -και αργότερα συγγραφέα- να θέσει υπό αμφισβήτηση πολλά από όσα πίστευε έως τότε, ακόμη και την ιδέα του για την πίστη, αλλά και την ίδια του την ταυτότητα.

Ο συγγραφέας αφηγείται την περιπέτειά του αυτή σε ένα πεζογράφημα με τόσο ζωντανές περιγραφές, που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι εκεί, δίπλα του και ταξιδεύεις μαζί του. Μέσα από αυτό το βιβλίο έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει με τρόπο αριστοτεχνικό το τεράστιο και πολυποίκιλο έδαφος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Αυτό το βιβλίο θα «ξυπνήσει» στον αναγνώστη την περιέργεια και την επιθυμία για το μονοπάτι που δεν έχουμε ακόμη διαλέξει, τον άγνωστο και συναρπαστικό δρόμο που έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε στη ζωή.

3. Without Reservations: The Travels of an Independent Woman, της Alice Steinbach

Without Reservations: The Travels of an Independent Woman, της Alice Steinbach

Γραμμένο από το χέρι ενός δημοσιογράφου βραβευμένου με Πούλιτζερ, το λογοτεχνικό αυτό έργο είναι στην πραγματικότητα ισάξιο με το να καθίσει κανείς για έναν καφέ με έναν φίλο και να τον ακούει να του διηγείται συναρπαστικές ιστορίες από τα ταξίδια του στην Αγγλία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Η Steinbach έχει το μοναδικό ταλέντο να παρατηρεί και να εξετάζει την συμπεριφορά των άλλων, καθώς και μία στάση που είναι ιδανική για εκείνον που ταξιδεύει μόνος: Δεν βιάζεται, είναι ανοιχτή σε νέες εμπειρίες, είναι ψύχραιμη, αλλά και προσεκτική.

Η Steinbach περιγράφει πόσο αγαπά να στέλνει καρτ- ποστάλ στον εαυτό της από κάθε προορισμό τον οποίον επισκέπτεται, κάτι που συνηθίζει να κάνει, προκειμένου να αποτυπώσει την στιγμή και να απολαύσει αργότερα τις όμορφες αναμνήσεις.

4. The Way of Wanderlust, του Don George

The Way of Wanderlust, του Don George

Ο Don George είναι διάσημος για το συγγραφικό του έργο σε ό,τι αφορά στη θεματολογία των ταξιδιών. Το έργο του ξεκινά από το μακρινό 1977, με ένα δοκίμιο που δημοσίευσε στο περιοδικό Mademoiselle, που δημοσιευόταν τότε, αλλά έκλεισε λίγο αργότερα.

Το εν λόγω δοκίμιο αφορούσε σε μία ιστορία για την αναρρίχηση στο όρος Κιλιμάντζαρο. Λαμβάνοντας υπόψη του τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί κανείς να ταξιδέψει, ο George χώρισε το βιβλίο του σε τρεις ενότητες: Προσκυνήματα, Συναντήσεις και Φωτισμούς.

Στις ενότητες αυτές, ο συγγραφέας περιγράφει το ταξίδι του από τα νησιά Galapagos του Ισημερινού, μέχρι την Ιαπωνία, αλλά και την Ελλάδα, τις εμπειρίες του, αλλά και τις βαθιές, συναισθηματικές σχέσεις που ανέπτυξε με τους ανθρώπους που συνάντησε κατά τη διαδρομή του.

5. The Valleys of the Assassins: and Other Persian Travels, της Freya Stark

The Valleys of the Assassins: and Other Persian Travels, της Freya Stark

Δημοσιευμένο το 1934, το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Stark περιγράφει τις εμπειρίες μίας ανύπαντρης γυναίκας που ταξιδεύει σε άγνωστες, αχαρτογράφητες περιοχές της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποιώντας ως οδηγούς ανθρώπους από ντόπιες φυλές.

Σαν μία γνήσια Ιντιάνα Τζόουνς της πραγματικής ζωής, η Stark ήταν τόσο γενναία, όσο όμως και ψύχραιμη σε κρίσιμες στιγμές, χρησιμοποιώντας συχνά την εξυπνάδα και την αποτελεσματική αντίληψή της για να βοηθήσει τον εαυτό της να ξεφύγει από καταστάσεις επικίνδυνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετώπισε στην μεγάλη περιπέτειά της ήταν όταν χρειάστηκε να περάσει από μία περιοχή που κατοικείται κατεξοχήν από ληστές. Πραγματική πρωτοπόρος της εποχής της, η Stark εξερεύνησε μέρη που προκαλούσαν φόβο ακόμη και στους πιο γενναίους άνδρες.

6. Far Flung and Well Fed, του R.W. Apple

Far Flung and Well Fed, του R.W. Apple

Μετά τις υπηρεσίες που πρόσφερε δίνοντας το ρεπορτάζ από τα πεδία μάχης στο Βιετνάμ για λογαριασμό των New York Times, o R.W. Apple έγινε συντάκτης φαγητού, γράφοντας σε εφημερίδα.

Στην προσπάθειά του να εξερευνήσει τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες της διεθνούς κουζίνας, ο Apple ταξίδεψε σε μερικά από τα πιο εξωτικά μέρη του κόσμου.

Με περισσότερα από 50 ταξιδιωτικά δοκίμια που έχουν ως κεντρικό θέμα το φαγητό, ο Apple ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Ευρώπη, την Νότιο Αμερική, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Είτε ψαρεύοντας στα νερά του κόλπου Chesapeake, αναζητώντας το καβούρι με το πιο μαλακό κέλυφος, είτε δοκιμάζοντας γεμιστά ζυμαρικά στο Χονγκ Κονγκ, ο Apple παρουσιάζεται πάντοτε έτοιμος για την επόμενη γευστική περιπέτεια.

7. The World: Life and Travel 1950-2000, της Jan Morris

The World: Life and Travel 1950-2000, της Jan Morris

Αυτή η συλλογή ταξιδιωτικών γραπτών από τον διάσημο Ουαλό συγγραφέα εκτείνεται στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Από το να συνοδεύσει τον Sir Edmund Hillary στην πρώτη επιτυχημένη απόβαση στο όρος Έβερεστ το 1953, έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η Morris αποτέλεσε μάρτυρα σε γεγονότα – ορόσημα για την ιστορία.

Μετέπειτα, αναλαμβάνοντας ρόλο αφηγητή, έβαλε αυτά τα σημαντικά γεγονότα σε μία σειρά, συναφή με τα ταξίδια που η ίδια πραγματοποίησε, καταφέρνοντας να συλλάβει εύγλωττα την ουσία των τόπων που επισκέφθηκε.

8. Sun After Dark: Flights Into the Foreign, του Pico Iyer

Sun After Dark: Flights Into the Foreign, του Pico Iyer

Αναζητώντας την διαδρομή εκείνη που έχει εξερευνηθεί λιγότερο, ο Iyer επισκέφθηκε μέρη όπως η Καμπότζη, το Ομάν, το Θιβέτ και η Βολιβία.

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας την φιλοσοφική του προσέγγιση και τις ποιητικές του παρατηρήσεις, ο συγγραφέας αποτύπωσε τον διαλογισμό που ο ίδιος έκανε πάνω στο ζήτημα της φύσης του ίδιου του ταξιδιού ως έννοια και ως αξία.

Παράλληλα, στα γραπτά του μίλησε και για τα πνευματικά, εσωτερικά ταξίδια που κάνει κανείς κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε μακρινούς, ξένους προορισμούς.

Πρόκειται για μια συλλογή από ταξιδιωτικές ιστορίες, δοκίμια και προφίλ τέτοιων μορφών, όπως ο Δαλάι Λάμα και ο Καναδός τραγουδιστής-τραγουδοποιός Λεονάρντ Κοέν.

9. Looking for Transwonderland: Travels in Nigeria, της Noo Saro-Wiwa

Looking for Transwonderland: Travels in Nigeria, της Noo Saro-Wiwa

Η Noo Saro-Wiwa γεννήθηκε στη Νιγηρία και μεγάλωσε στην Αγγλία. Κάθε καλοκαίρι, επέστρεφε απρόθυμα στην πατρίδα της. Ωστόσο, αφότου ο ακτιβιστής πατέρας της, Ken Saro-Wiwa, σκοτώθηκε εκεί, η Noo Saro-Wiwa δεν επέστρεψε, παρά δέκα χρόνια αργότερα.

Τότε ήταν που προσπάθησε να βελτιώσει τα συναισθήματά της για τη Νιγηρία. Περισσότερο από μία απλή αφήγηση του ταξιδιού στην αφρικανική χώρα, η Saro-Wiwa συνδυάζει την ιστορία με τις τρέχουσες υποθέσεις και τις παρατηρήσεις της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στη χώρα.

10. The Solo Travel Handbook, του Lonely Planet

The Solo Travel Handbook, του Lonely Planet

Για κάθε τύπο μοναχικού ταξιδιώτη, αρχάριου, αλλά και βετεράνου στα ταξίδια, αυτός ο οδηγός του Lonely Planet μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά σε όλα τα επίπεδα, από τον σχεδιασμό του δρομολογίου σας, έως την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ή ακόμη και ταξιδιωτικές ιδέες που θα σας εμπνεύσουν.

Εδώ θα βρείτε επίσης προτάσεις για την διαχείριση των χρημάτων σας, τρόπους να συναντήσετε άτομα και να παραμείνετε σε επαφή, αλλά και ενθαρρυντικές προτάσεις για όσους διστάζουν να ταξιδέψουν μόνοι.

Ένας πολύτιμος οδηγός, που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς, αλλά και να απολαύσετε το ταξίδι σας.

 

Διαβάστε επίσης: 

Bill Gates: Τα 5 βιβλία που προτείνει να διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι

Κλιματική αλλαγή: 3 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

Βόλτα στην μεθυστική Κολμάρ, που αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός