ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ροφήματα αντικατάστασης γεύματος: Βοηθούν όντως στην απώλεια βάρους;

πηγή: unsplash

Η αντικατάσταση γευμάτων με ροφήματα, δεν εγγυάται απαραίτητα την απώλεια κιλών.

Μπορεί όμως να μετατραπούν σε ένα χρήσιμο εργαλείο  αυτής της προσπάθειας, αρκεί πάντα να έχετε την κατάλληλη καθοδήγηση ενός διατροφολόγου.

Τι είναι τα ροφήματα αντικατάστασης γεύματος;

Τα προϊόντα αυτά υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια και ορίζονται ως τρόφιμα που καταναλώνονται ως υποκατάστατο για ένα γεύμα ή μέρος ενός γεύματος. Ως συνήθως είναι πρωτεϊνούχα, κυκλοφορούν σε μορφής σκόνης και διαλύονται είτε με νερό είτε με γάλα κα περιέχουν από 150 έως 200 θερμίδες.

Η απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τα υποκατάστατα γεύματος, επιτυγχάνεται όταν η λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε. Επομένως ο μόνος λόγος που είναι χρήσιμα, είναι αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε, έχετε αυξημένη όρεξη και επιθυμείτε μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη σε πρωτεΐνες.

Επίσης τα ροφήματα αυτά έχουν γλυκιά γεύση, επομένως ικανοποιούν την επιθυμία, που μπορεί να έχει κάποιος για γλυκό. Άρα το κέρδος είναι διπλό, αφού εκτός από νόστιμο είναι και πολύ χορταστικό, πράγμα που σας βοηθά να αποφύγετε το τσιμπολόγημα.

πηγή: unsplash

Πότε μπορούμε να πίνουμε τα υποκατάστατα γεύματος;

Προτού προβείτε στην αγορά οποιουδήποτε ροφήματος, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην κατάσταση της υγείας σας.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και αν δεν προκαλούν προβλήματα σωματικά, υπάρχει μία σύνδεση με ψυχικά, καθώς ανησυχούν ότι όσοι αντικαθιστούν τα γεύματα τους με αυτά τα ροφήματα έχουν μία ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, αφού δεν είναι απλά ένα καύσιμο για τον οργανισμό αλλά και ένα μέσο απόλαυσης.

Επίσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα.  Γι’ αυτό καλό είναι η κατανάλωση τους να γίνεται συνδυαστικά με κανονικά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, φρούτα λαχανικά και ψάρια.

Για παράδειγμα, συνδυάστε ένα ρόφημα με μερικά γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκή τροφή.

Εάν διαπιστώσετε ότι η διατροφή σας αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από υποκατάστατα γεύματος, ειδικά εάν βασίζεστε στο να γνωρίζετε ακριβώς ποια είναι η κατανομή των θρεπτικών ουσιών, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να πάσχετε από τροφικές διαταραχές. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο όπως και σε ψυχολόγο, για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διατροφή και την καθημερινότητα σας.

Διαβάστε επίσης:

5 γευστικά ροφήματα κανέλας για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας

Ποιες τροφές δρουν κατά της κούρασης;

6+1 τρόποι για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη σε πρωτεΐνες