ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εξωτερική ή εσωτερική ομορφιά – Ποια είναι πιο σπουδαία;

πηγή: Unsplash

Από την coach αυτοπεποίθησης και αγάπης για τον εαυτό, Φερενίκη Κανταρτζή *

Ζούμε σ’ εναν κόσμο που εξυμνεί  την εξωτερική ομορφιά και υποτιμάει την εσωτερική ομορφιά. Η γυναίκα μεγαλώνει έχοντας την εντύπωση πως «αν φαίνομαι όμορφη τότε θα εισπράξω την αγάπη και την αποδοχή απο τους ανθρώπους γύρω μου αλλά και από το αντίθετο φύλο». Στενοχωριέμαι πολύ όταν βλέπω νεαρά κορίτσια να καταναλώνονται τόσο πολύ με την εξωτερική τους εμφάνιση, που είναι τελικά τόσο μάταιη.

Ξέρετε, κανένας άνδρας δεν έχει ερωτευτεί  ποτέ  μια ευθυγραμμισμένη μύτη ή καλοσχηματισμένα ζυγωματικά. Η εξωτερική ομορφιά, δεν είναι τίποτε άλλο από συμμετρία. Συμμετρία στα χαρακτηριστικά  του προσώπου. Ενα συμμετρικό πρόσωπο μπορεί  να  έλξει ανθρώπους γύρω του, αλλά δεν θα τους κάνει να το  ερωτευτούν – πόσο μάλλον να το αγαπήσουν.

Ας καταρρίψουμε λοιπόν αυτόν τον μύθο που επιφέρει τόσο μεγάλη ψυχική και συναισθηματική πίεση στις γυναίκες, να είμαστε δηλαδή κάπως αλλιώς, από ότι είμαστε πραγματικά. Είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαι αρκετή όπως είμαι, θα πρέπει να αλλάξω για να με αποδεχτούν και να με αγαπήσουν. Με στενοχωρεί  πολύ όταν βλέπω νέες γυναίκες να σκέφτονται έτσι, γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού προς  τον δημιουργό και τη φύση. Καλούμαστε να σεβόμαστε και να αγαπάμε το σώμα και το πρόσωπο μας που είναι δημιουργία της φύσης.

Προσπαθούμε να λύσουμε επιφανειακά  το πρόβλημα νομίζοντας ότι αν κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις και αλλάξουμε την όψη μας, όλα τα προβλήματα μας θα εξαφανιστούν  δια μαγείας. Νομίζουμε ότι αν χάσουμε αυτά τα πέντε κιλά η ζωή μας θα είναι πολύ καλύτερη. Κι έτσι με αυτόν τον τρόπο αναβάλουμε τη ζωή μας κάθε μέρα, κάθε μήνα και περνάνε  τα χρόνια στο ίδιο μοτίβο.

Ώσπου κάποια στιγμή γίνεται ένα περιστατικό και αντιλαμβανόμαστε ότι το κυρίως πρόβλημα πίσω από όλο αυτό  – είναι ότι δεν νιώθουμε αρκετές  έτσι ακριβώς όπως είμαστε. Το πρόβλημα για το οποίο καλούμαστε να βρούμε  λύσεις είναι πώς να αγαπήσουμε τον εαυτό  μας έτσι όπως ακριβώς είναι  και ν’ ανεβάσουμε την αυτοπεποίθησή  μας και όχι πως να βρούμε χρήματα για να κάνουμε παρεμβάσεις στην εμφάνισή μας. Όπως είπε και η Beyonce πολύ εύστοχα στο “Pretty hurts” τραγούδι της, η ψυχή μας είναι που χρήζει χειρουργικής επέμβασης και όχι το πρόσωπό  μας!

Και το ξέρω πολύ καλά και από δική μου εμπειρία. Θυμάμαι ήταν το 2014 όταν θέλησα για πρώτη φορά να ανεβάσω βίντεο στο Youtube και να μιλήσω για το ταξίδι της προσωπικής μου εξέλιξης αλλά το ανέβαλα γιατί  είχα μεγάλη ανασφάλεια με το χαμόγελο μου τότε. Δεν μου άρεσε πως φαίνονταν στην κάμερα και μου πήρε δυο χρόνια για να το ξεπεράσω και να ανεβάσω το πρώτο μου βίντεο στο Youtube το 2016!

H Φερενίκη Κανταρτζή, πηγή: Instagram @ferenike.k

Πως το ξεπέρασα ρωτάς; Θα σου πω. Το φιλοσόφησα το θέμα. Σκέφτηκα ότι δεν είμαι μοντέλο, δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα στο να έχω ένα ευθυγραμμισμένο και άψογο χαμόγελο.  Ο δημιουργός  με έκανε αρκετή  όπως ακριβώς είμαι. Όπως και πάρα πολλές άλλες γυναίκες που μπορεί να δουλεύουν σε διαφορετικούς  τομείς- από λογιστική, μάρκετινγκ έως και την πολιτική, δεν χρειάζεται να έχουμε  αψεγάδιαστο  πρόσωπο – ποια η χρησιμότητα;

Χρειάζεται να είμαι ευρηματική και να έχω βάθος σκέψης για τη δουλειά που κάνω και αυτά τα χαρίσματα μου τα έχει δώσει απλόχερα η φύση. Θέλω να πω η καθεμία από εμάς έχει τη δικά της, που άλλοτε είναι εμφανή και άλλοτε όχι  τόσο. Αλλά οφείλουμε να εστιάσουμε στα προτερήματα πού έχει η κάθε μια από μας που αν ψάξουμε μέσα μας σίγουρα θα βρούμε πολλά. Να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε τα χαρίσματα της κάθε γυναίκας.

Κατόπιν και με πολύ δουλειά, εστίασα περισσότερο στην εσωτερική μου ομορφιά και την αγάπη για τον εαυτό μου. Και είδα ότι η εσωτερική ομορφιά είναι πολύ πιο σπουδαία από την εξωτερική. Το μεγαλείο της ψυχής μας κρύβει αμέτρητους θησαυρούς, αν είχαμε το κουράγιο και τη θέληση να ασχοληθούμε με το μέσα μας και να τα ανακαλύψουμε  Η χαρά και η ανακούφιση είναι τεράστια!

Είναι όπως όταν αγοράζεις ένα καινούργιο φόρεμα και σου λένε οι φίλοι σου ότι δεν είναι ωραίο, αλλά εσένα σου αρέσει και  το φοράς. Έτσι και με τον εαυτό μας. Δεν θα αρέσουμε ποτέ σε όλους και αυτό είναι φυσιολογικό. Καλό είναι όμως να αρέσουμε σ’ εμάς τις ίδιες, αν θέλουμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και χαρούμενη ζωή. Χρειάζεται να μας αρέσουν οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή και ο τρόπος που τη ζούμε. Όταν αποδεχόμαστε εμείς  τις επιλογές μας και χαιρόμαστε με αυτές δεν θέλουμε την έγκριση κανενός άλλου. Η δική μας η έγκριση είναι αρκετή.

Και τέλος, αφού είπαμε τι δεν ερωτεύεται  ένας άνδρας, να πούμε και τι ερωτεύεται τελικά; Ενας άνδρας ερωτεύεται τον χαρακτήρα σου και την απλότητα σου. Ερωτεύεται την αβίαστη έκφραση της θηλυκότητας σου, μα πάνω από όλα πόσο άνετα νιώθεις με τον εαυτό σου. Πόσο ευγενική είσαι πρώτα με εσένα αλλά και με τους ανθρώπους γύρω σου. Αν η εσωτερική ομορφιά σου έχει βάθος, ουσία τότε αυτά είναι που γοητεύουν έναν άνδρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

*Από την ηλικία των 15 ετών και μέχρι σήμερα, η Φερενίκη έχει εμμονή με την εξέταση μιας ζωής
που αξίζει να τη ζει κανείς εμπνευσμένη από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Κάθε φορά που
αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, μελετούσε αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους και πνευματικούς
δασκάλους για το θέμα αυτό, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας την κριτική σκέψη και τη διαίσθηση της
για οδηγό.
Στην ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα στο μπιτς βόλεϊ, όπου έκανε
πρωταθλητισμό σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια. Για τις σπουδές της στη
Διεθνή Διαχείριση Επικοινωνιών αποφοίτησε το 2013 απο το Πανεπιστήμιο της Χάγης στην
Ολλανδία, όπου οι ορίζοντές της επεκτάθηκαν κάνοντας φίλους από όλον τον κόσμο. Η
επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην καρδιά του Λονδίνου το
2014 όπου διέπρεψε στις εμπορικές εταιρικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις κλείνοντας συμβόλαια
εκατοντάδων χιλιάδων για Ascential Group και WGSN.
Μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες, η ζωή την κατεύθυνε από το να μην αγαπάει τον εαυτό της – να
αγκαλιάσει την εσωτερική της θεά. Από το να είναι εξαρτημένη συναισθηματικά από τους γονείς
της, να στέκεται στα πόδια της συναισθηματικά και ολόψυχα αγαπώντας τη γυναίκα που είναι. Έτσι
και αναπτύχθηκε το πλαίσιο και η μεθοδολογία της, με ολιστική προσέγγιση στην αγάπη για τον
εαυτό και την αυτοπεποίθηση – σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά. Τώρα πλέον
βοηθάει γυναίκες παγκοσμίως μέσω του διαδικτυακού της προγράμματος ‘Η σχέση με τον εαυτό
μας’ και της καθοδήγησης της να αγκαλιάσουν την εσωτερική τους θεά και να διεκδικήσουν τη ίαση
της ψυχής τους. Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα ή κλείσε δωρεάν συνεδρία στην ιστοσελίδα
της ferenike.com.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι χρειάζεται να κάνετε για να καταφέρετε να αλλάξετε τη γνώμη κάποιου

Η δύναμη του να αγαπάς τον εαυτό σου: 4 γυναίκες παραδίδουν μαθήματα αυτοπεποίθησης

Πώς θα καταλάβετε αν προσπαθείτε διαρκώς να ικανοποιείτε τους άλλους και πώς να το σταματήσετε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση