SUSTAINABILITY

Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον

πηγή: Unsplash

Μιλώντας για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικό, κατευθείαν μας έρχονται στο μυαλό τα μπουκάλια, τα μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης και τα καλαμάκια. Στην πραγματικότητα, όμως, κάτι άλλο είναι που προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάτι μικρό που συχνά αγνοούμε: Οι γόπες από τα τσιγάρα.

Πολλοί πιστεύουμε ότι είναι φτιαγμένες από χαρτί ή βαμβάκι. Κι όμως, είναι κατά κύριο λόγο πλαστικές και παράγονται 4.5 τρισεκατομμύρια το χρόνο.

Εξαιτίας του μεγέθους τους, «χάνονται» στους δρόμους. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη. Κατασκευασμένες από οξική κυτταρίνη – υλικό με βάση το πλαστικό, και γεμάτες εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες, χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία μέχρι να αποσυντεθούν. Μάλιστα, τα χημικά που εκκρίνουν παραμένουν στην ατμόσφαιρα για πολύ περισσότερο καιρό, ακόμη κι όταν εκείνες έχουν πια πάψει να υπάρχουν.

Ανάμεσα στις παραπάνω τοξικές ουσίες, θα βρούμε αρσενικό – που συναντάμε στα ποντικοφάρμακα, μόλυβδο – που βλάπτει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τω παιδιών, και νικοτίνη. Όταν πετάμε τα αποτσίγαρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή απευθείας στο δρόμο, αργά – αργά απελευθερώνουν τα παραπάνω στον αέρα και απειλούν εξίσου τη δική μας υγεία κι εκείνητου πλανήτη.

Ρυπαίνουν σημαντικά τις πηγές πόσιμου νερού, ενώ πολλοί ερευνητές τις έχουν βρει στο στομάχι γλάρων, ψαριών και δελφινιών.

Όπως για όλα τα απορρίμματα, έτσι και για τα αποτσίγαρα χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, ώστε να απομακρυνθούν εντελώς από το περιβάλλον. Η εταιρεία Great Global Cleanup, όμως, έχει αναλάβει να λύσει το ζήτημα αυτό. Σε 180 χώρες, 20 εκατομμύρια εθελοντές, το 2019 πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθαρισμού της ιστορίας.

Συνεχίζουν δυναμικά μέχρι σήμερα, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό. Όσο δυσάρεστο κι αν τους είναι, έχοντας στο μυαλό το καλό του πλανήτη, μαζεύουν μία μία τις γόπες από τους δρόμους και τα πάρκα. Μας ενθαρρύνουν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. «Φορέστε μάσκες και γάντια για ασφάλεια. Μπορείτε κι εσείς να δράσετε στην περιοχή σας», τονίζουν κι έχουν απόλυτο δίκιο. Καθένας μας μπορεί να βοηθήσει, ώστε ο πλανήτης μας να γίνει λίγο πιο καθαρός.

 

Διαβάστε επίσης:

Πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος καθαρισμός του ωκεανού στην ιστορία

Καταπολεμά την ατμοσφαιρική ρύπανση και εμπνέει τις γυναίκες: Η Emmie Chiyindiko καινοτομεί στο χώρο της χημείας

Archana Soreng: H ιθαγενής από την Ινδία εξηγεί πώς θα νικήσουμε την κλιματική αλλαγή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση