NEED TO KNOW

O κoρονοϊός ανατρέπει χρόνια προόδου – Το 25% των γυναικών σκέφτεται να παραιτηθεί και να αφιερωθεί στην οικογένεια

Photo by Standsome Worklifestyle on Unsplash

Η McKinsey&Company μαζί με τη LeanIn πραγματοποίησαν έρευνα για την θέση της γυναίκας στο χώρο εργασίας. Σαράντα χιλιάδες συμμετέχουσες απάντησαν στις ερωτήσεις τους κι αποκάλυψαν πως ο κορονοϊός γιγάντωσε τις προκλήσεις που ήδη αντιμετώπιζαν, ενώ έφερε κι άλλες, νέες, στο δρόμο τους. Το 25% τους, μάλιστα, αποκάλυψε πως σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί και να αφιερωθεί στη φροντίδα της οικογένειας.

Η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Η ανισότητα κυριαρχεί, ενώ το χάσμα στους μισθούς δε σταματά να μεγαλώνει. Σύμφωνα με τη McKinsey δε, είναι η πρώτη φορά στα έξι χρόνια ενασχόλησής της με το ζήτημα που οι γυναίκες αισθάνονται τέτοια ανάγκη να βγουν εντελώς από το χώρο εργασίας.

«Αν όλες εκείνες οι επαγγελματίες νιώθουν αναγκασμένες να αφήσουν τη δουλειά τους, θα καταλήξουμε με ελάχιστες σε ηγετικές θέσεις – οι μελλοντικές leaders θα είναι σίγουρα λιγότερες. Όλη η πρόοδος που είχαμε καταγράψει κατά τη διάρκεια της περασμένης εξαετίας, μπορεί να διαγραφεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Φυσικά, τη δύσκολη απόφαση καλούνται να πάρουν οι μητέρες. Το μερίδιο των υποχρεώσεων του νοικοκυριού που καλούνται να αναλάβουν είναι τριπλάσιο από εκείνο των συζύγων τους, καθώς, κατά κύριο λόγο, εκείνες είναι που φροντίζουν την καθαριότητα του σπιτιού και τα παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των γυναικών που έχει παιδιά κάτω των 10 ετών δήλωσε πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε εξαιτίας του εγκλεισμού, ήταν ο συνδυασμός της ανατροφής τους με τη δική τους εξέλιξη. Μόνο το 54% των πατέρων, από την άλλη, ανέφερε κάτι τέτοιο.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να λάβουν οι ίδιες οι εταιρείες την ευθύνη τους για την ισότητα. Προωθώντας διαρκώς τους άνδρες και κρατώντας πίσω τις γυναίκες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές ώστε, όταν πια ο κορονοϊός θα αποτελεί παρελθόν, να έχουμε θέσει τα θεμέλια ενός καλύτερου χώρου εργασίας για όλους.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θα χρειαστούν 257 χρόνια για την ισότητα ανδρών και γυναικών

«Το να είσαι “η μόνη” είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο από τη ρίζα του»: Πώς η Sumati Sharma φέρνει την ισότητα στο χώρο εργασίας

Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση