NEED TO KNOW

2020: Η χρονιά που οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν κατά 1.9 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι

Photo by Sean Pollock on Unsplash

Το 2020 είναι μία χρονιά γεμάτη lockdowns σε ολόκληρο τον κόσμο και εξελίξεις στην πολιτική. Τώρα που φτάνει στο τέλους του, μπορούμε να πούμε ότι είναι, επίσης, η χρονιά που οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να εκτοξεύεται.

Το Forbes, συγκεκριμένα, υπολογίζει πως οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1.9 τρισεκατομμύρια συνολικά!

Οι Αμερικανοί, ειδικότερα, ο αριθμός των οποίον αγγίζει τους 600, αξίζουν 4 τρισεκατομμύρια – μία αύξηση 560 δισ. από την αρχή της χρονιάς. Το S&P 500 «ανέβηκε» κατά 13% φέτος, παρά το ξέσπασμα της πανδημίας και το παραλίγο κραχ του Μαρτίου. Η Nasdaq, με τη σειρά της, είδε άνοδο της τάξης του 38%.

Ίσως ο πιο χαμογελαστός άνθρωπος του κόσμου για φέτος να είναι ο Έλον Μασκ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 110 δισεκατομμύρια. Κατέκτησε, έτσι, την 2η θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων. Κι όλα οφείλονται στις μετοχές της Tesla Motors, οι οποίες εκτοξεύθηκαν κατά 630%.

Δεύτερος έρχεται ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Τζεφ Μπέζος. Η αξία του υπολογίζεται στα 182 δισεκατομμύρια, ενώ ο ίδιος πλούτισε κατά 67.5 δισεκατομμύρια το 2020 χάρη στις μετοχές της Amazon – το online shopping που «άνθισε» τον καιρό της πανδημίας είναι αυτό που τον βοήθησε.

Οι Κινέζοι, επίσης, τα πήγαν εξαιρετικά. Παρότι είδαμε εξαιρετικά αυστηρά lockdowns να εφαρμόζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, κατάφεραν να ορθοποδήσουν – και με το παραπάνω. Ο Δείκτης CSI 300, o οποίος ασχολείται με τις 300 ισχυρότερες κινεζικές επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 19%, βοηθώντας τους δισεκατομμυριούχους να προσθέσουν, συνολικά, 750 δισεκατομμύρια δολάρια στην ήδη υψηλή καθαρή τους αξία.

Ο Γάλλοι αποτελούν την τρίτη υπερδύναμη. Οι 40 κροίσοι της χώρας αξίζουν 500 δισεκατομμύρια, δηλαδή 95 δισ. παραπάνω από το 2019. Περισσότερο από το 50% της αύξησης αυτής προέρχεται από δύο μεγάλες δυνάμεις: Τον τιτάνα της πολυτέλειας, Μπερνάρ Αρνό, και την κληρονόμο της L’Oreal, Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς.

Οι μετοχές του Αρνό στην LVMH, η οποία περιλαμβάνει brands όπως οι Louis Vuitton, Hennessy, Bulgari και Christian Dior, αυξήθηκαν κατά 30%, δίνοντάς του τον τίτλο του 2ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Η μετοχή της L’Oreal, η οποία είναι κατά 25% «πάνω», βοήθησε την Μπέτενκορτ να αυξήσει τν περιουσία της κατά 14 δισ.

Φυσικά, δεν πλούτισαν οι δισεκατομμυριούχοι κάθε χώρας. Εκείνοι της Βραζιλίας είναι, συνολικά, φτωχότεροι κατά 13 δισεκατομμύρια. Εκείνοι της Ταϊλάνδης, κατά 6 δισ.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος: Αυτή είναι η start up στην οποία επενδύουν οι δύο δισεκατομμυριούχοι

Οι 5 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες επιχειρηματίες στον κόσμο

Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση