ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

9 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το θυμό

συναισθηματική νοημοσύνη
Photo by Fillipe Gomes from Pexels

 

Ο θυμός είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά όταν φτάνει σε σημείο να μας κυριεύει, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να μένουμε διαρκώς αναστατωμένοι, και απογοητευμένοι, ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, έλκη και εντερικά προβλήματα.

Το να μάθετε να αναγνωρίζετε το θυμό που νιώθετε, να καταλαβαίνετε τι προσπαθεί να σας πει και να βρίσκετε έναν τρόπο να τον απελευθερώσετε, είναι το «κλειδί» για τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Δείτε πώς θα το πετύχετε αυτό σύμφωνα με τους ψυχολόγους:

Μην τον αγνοείτε όταν εμφανίζεται

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν είστε αναστατωμένοι. Παραδεχτείτε ότι είστε θυμωμένοι και αναγνωρίστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώσετε αυτό το συναίσθημα. Μόλις αφήσουμε τους εαυτούς μας να αισθανθούν αυτό το δυνατό συναίσθημα, ετοιμαζόμαστε να το απελευθερώσουμε. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να το απελευθερώσετε.

Σημειώστε το γραπτώς

Η γραπτή σκέψη για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία του θυμού σας και να συμβιβαστείτε με αυτή. Μερικές φορές χρησιμοποιούμε τον θυμό ως «μάσκα» για άλλα πιο οδυνηρά συναισθήματα. Ξεκινήστε να γράφετε και μπορεί να εκπλαγείτε με αυτό που θα ανακαλύψετε για τον εαυτό σας.

Κοιτάξτε την κατάσταση αντικειμενικά

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση της προοπτικής ενός τρίτου ατόμου για μια κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς, της αρνητικής αυτο-συζήτησης και του θυμού.

Αναλύστε την κατάσταση σαν να μη σας αφορά. Υποθέστε ότι είστε απλοί παρατηρητές για να μπορέτε να σκεφτείτε πιο αντικειμενικά.

Προσδιορίστε τι ακριβώς σας έκανε να θυμώσετε

Μερικές φορές μπορεί να συμβαίνει κάτι που μας προκαλεί θυμό, όμως αυτό αποτελεί την αφορμή και όχι την αιτία.

Ίσως ο θυμός να πηγάζει από διαφορετικό λόγο και όχι από ένα απλό ασήμαντο περιστατικό. Επομένως θα σας βοηθήσει πολύ αν βρείτε τι είναι αυτο που σας κάνει να νιώθετε τόσο ευέξαπτοι και απογοητευμένοι. Όταν εστιάζετε στο πραγματικό πρόβλημα είναι πιο εύκολο να το λύσετε.

Βρείτε λίγο προσωπικό χρόνο

Ο θυμός μπορεί να είναι συντριπτικός κατά καιρούς, που είναι καλύτερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να πάρετε βαθιές αναπνοές, να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να επιστρέψετε στην κατάσταση που σας πυροδότησε με πιο καθαρό κεφάλι. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός για τη διαχείριση του θυμού, οπότε καλό θα ήταν να τον δοκιμάζατε στο σπίτι. Ίσως διαπιστώσετε ότι η απλή απομάκρυνση από την κατάσταση βοηθά στη μείωση του θυμού σας.

Σωματική δραστηριότητα

Ο θυμός χρειάζεται εκτόνωση όχι μόνο πνευματική αλλά και σωματική. Γι αυτό και μερικές φορές η προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.

Αναζητήστε υγιείς περισπασμούς

Το να εστιάζετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο είναι μια μεγάλη ανακούφιση από το θυμό. Αγκαλιάστε το κατοικίδιο σας ή κάντε έναν περίπατο ή το χόμπι που σας αρέσεις. Ασχοληθείτε με οτιδήποτε θα σας κάνει να ηρεμήσετε.

Μιλήστε γι αυτό

Επικοινωνήστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που εμπιστεύεστε και μπορείτε να μοιραστείτε το συναίσθημα σας, ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε πιθανές λύσεις στο πρόβλημα σας.

Σκεφτείτε να συνομιλήσετε με έναν επαγγελματία

Εάν ο θυμός σας είναι επίμονος ή συντριπτικός και οι κοινές στρατηγικές αντιμετώπισης δεν λειτουργούν, θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε με έναν επαγγελματία ή να αναζητήσετε ομάδες υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση