ART & PHILANTHROPY

Η Ελένη Μολέσκη και το Μικρό Εθνικό σε νέες δράσεις

Ελένη Μολέσκη
Ελένη Μολέσκη

Παρά την πανδημία και τις διάφορες περιπέτειες, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει απρόσκοπτα την προσφορά ποιοτικής θεατρικής εμπειρίας στο πιστό θεατρόφιλο κοινό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μκρό Εθνικό προσφέρει πλούσια ψυχαγωγία παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ως πρώτη κρατική σκηνή της χώρας που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και εφήβους, οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόσκληση της απόστασής τους από το σχολείο: Το επιτυγχάνει μέχρι στιγμής
παραμένοντας απαρασάλευτα συνδεδεμένη μαζί τους με κάθε τρόπο. Έστω λοιπόν και διαδικτυακά….

Το πρόσφατο διάστημα (Δεκέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021), η παιδική παράσταση Πιστεύω στους μονόκερους ταξίδεψε σε σχολεία εντός και εκτός της Ελλάδας. Μπήκε μέσα στα σπίτια των παιδιών μέσα από τις τέσσερις απευθείας μεταδόσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Περίπου 9.000 θεατές μικρής ηλικίας μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες, τους δασκάλους και τους φίλους τους γνώρισαν τη βιβλιοθηκάριο Αργυράννα, το Θωμά και την παρέα του. Ταξίδεψαν με τις ιστορίες τους και ένιωσαν τη δύναμη της φαντασίας και της ελπίδας.

Αλλά η δράση του Μικρού Εθνικού έχει συνέχεια:

Εργαστήρια 

Οι υπεύθυνοι του Μικρού Εθνικού ενημέρωσαν επίσης ότι πραγματοποιούνται (διαδικτυακά πλέον) συνολικά 38 εργαστήρια με τον εντυπωσιακό αριθμό των 640 συμμετέχοντες. Προσφέρουν τη χαρά της ομαδικής δημιουργίας και της ανακάλυψης νέων δεξιοτήτων.

Επιβεβαιώνεται έτσι η επιμονή του Εθνικού Θεάτρου «να βρισκόμαστε σαν ομάδα και να γιορτάζουμε τη χαρά της συνεργασίας», όπως παρατηρούν οι υπεύθυνοι. Και «προτείνουμε νέες ιδέες στους ανήσυχους εφήβους μας με motto πως «Οι κανόνες έχουν ενδιαφέρον μονάχα όταν σπάνε» ».

Ελένη Μολέσκη: Θεατρική γραφή για νέους 15-20 ετών

Μέσα από δέκα διαδικτυακές συναντήσεις, οι  φέρελπεις «νέοι συγγραφείς» θα γράψουν σύντομες θεατρικές σκηνές.

Μετά την ολοκλήρωσή τους, αυτές θα ηχογραφηθούν με τη συνεργασία επαγγελματιών ηθοποιών και θα μορφοποιηθούν ως ραδιοφωνικά έργα.

Η προσέγγιση αυτή φέρνει τους έφηβους σε επαφή με επαγγελματίες και τον επαγγελματικό στίβο. Τους προκαλεί να αισθανθούν τους εαυτούς τους ως εν δυνάμει συγγραφείς και όχι απλώς ερασιτέχνες. Επιπλέον, τους προσφέρει πολύτιμη ανατροφοδότηση από έμπειρους θεατρικούς συγγραφείς, δραματουργούς και σκηνοθέτες.
Η ηθοποιός Ελένη Μολέσκη με μητέρα διακεκριμένη θεατρική κριτικό από την Κύπρο, αποφάσισε να σπουδάσει πρώτα Ιστορία και Αρχαιολογία.

Ύστερα σπούδασε υποκριτική στη Δραματική σχολή του “Εμπρός”.

Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην υποκριτική και τη δραματουργία στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Διαθέτει δύο εμπειρίες, τόσο του ερμηνευτή όσο και του θεωρητικού και αναμένεται να ενθουσιάσει.

Η ΚΥΡΙΑ ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ ΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από 122 σχολεία όλης της χώρας αλληλογραφούν με τη βιβλιοθηκάριό μας, κυρία Αργυράννα και γίνονται συν-δημιουργοί σε ιστορίες με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα.

Λαμβάνουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα τα επεισόδια μιας ιστορίας, και αποφασίζουν για την συνέχειά της αφού ερευνήσουν μυθικά πλάσματα και ταξιδέψουν στο χρόνο και σε χώρες φανταστικές.

Γράφουν τραγούδια, αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις, δημιουργούν αφίσες με θέμα «Σώστε τα βιβλία» ή «bookalert», μετατρέπονται σε σούπερ δημοσιογραφική ομάδα που αντιστέκεται στη λογοκρισία, συνθέτουν τους δικούς τους διαλόγους και μονολόγους, δημιουργούν ακόμα και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Έτσι συνεχίζεται το ταξίδι με την Αργυράννα.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ακόμη τη δυνατότητα να μπουν στη διαδραστική πλατφόρμα, να εγγράψουν την τάξη και τους μαθητές τους.

Η Κυρία Μονόκερος θα τους στείλει μια ιστορία και θα τους ζητήσει να τη συνεχίσουν. Εν συνεχεία θα συνεργαστεί μαζί τους για να την ολοκληρώσουν. Θα βοηθήσει μαθαίνοντάς τους τα «κόλπα» της γραφής ενώ θα τους προτείνει περισσότερες ιστορίες για να διαβάσουν στην τάξη.

https://www.n-t.gr/el/youngstage/actions/monokeros

Πληροφορίες για το Μικρό Εθνικό:
Γιώτα Μπάκα τηλ.210.7001469

Διαβάστε επίσης:

Μπάνκσι: Η ελαιογραφία του για την κλιματική αλλαγή αναμένεται να αγγίξει τα 6 εκ. σε δημοπρασία

Δημοπρασία: Η Μαρί-Τερέζ του Πικάσο για 55 εκατ. δολάρια

Bonhams: Σημαντικός πίνακας του Θεόφιλου για πρώτη φορά στη δημοπρασία Greek Sale του Μαΐου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση