CLIMATE EMERGENCY

Περιορίστε την υπερθέρμανση του πλανήτη με 4 απλά βήματα

Photo by Casey Callahan on Unsplash

Ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Από τη μία πλευρά, ο κορονοϊός έχει κάνει δυναμική επιστροφή στην καθημερινότητά μας, επηρεάζει την ψυχολογία, την υγεία και την οικονομία μας. Από την άλλη, έχουμε κι έναν άλλο, ίσως ισχυρότερο εχθρό: Την κλιματική αλλαγή. Η θερμοκρασία της Γης δε σταματά να ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν, εκατοντάδες ζώα χάνουν τη ζωή τους και οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών, στις οποίες βρίσκονται οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, υποφέρουν.

Η χρήση ορυκτών καυσίμων όπως βενζίνη και πετρέλαιο, έχει μία καταστροφική συνέπεια για την ατμόσφαιρα: Αυξάνει δραματικά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο έχει τεράστιο ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά τα δύο, άλλωστε, είναι και τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν αρκεί να διαβάζουμε για το περιβάλλον. Χρειάζεται να πράττουμε. Καθένας μας μπορεί, με το δικό του τρόπο, να συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω

Το τρίπτυχο της βιωσιμότητας είναι το μεγαλύτερο όπλο στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αγοράζοντας προϊόντα με ελάχιστη – ή και χωρίς – συσκευασία, θα περιορίσουμε τα απορρίμματά μας. Ανακυκλώνοντας τις εφημερίδες και τα χαρτόκουτα, βρίσκοντας νέους τρόπους αξιοποίησης γυάλινων δοχείων, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Επενδύουμε σε προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο, ας επιλέξουμε εκείνο που «καίει» τη λιγότερη βενζίνη. Ας επιλέξουμε LED φωτισμό για το σπίτι μας, αντί για τις συμβατικές λάμπες. Φυσικά, ελέγχουμε αν ανακυκλώνονται οι συσκευασίες τους, καθώς συχνά πετάμε στον κάδο απορριμμάτων ακόμη και τα ανακυκλώσιμα.

Κατεβάζουμε το διακόπτη

Με μία κίνηση, καταφέρνουμε να εξοικονομήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ποια είναι αυτή; Το κατέβασμα του διακόπτη. Βγαίνοντας από το δωμάτιο, σβήνουμε το φως. Όταν σταματήσουμε να παρακολουθούμε, κλείνουμε την τηλεόραση. Μία φαινομενικά ασήμαντη συνήθεια, μπορεί να ωφελήσει σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον.

Καλό είναι, επίσης, να κλείνουμε τη βρύση όταν δε χρησιμοποιούμε νερό. Πλένοντας τα δόντια μας, σαπουνίζοντας τα μαλλιά και το σώμα μας, δε χρειάζεται να το ακούμε να «τρέχει». Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα μειωθούν τα έξοδά μας, αλλά θα βοηθήσουμε τον πλανήτη!

Φυτεύουμε ένα δέντρο

Αν έχουμε κήπο, ας τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα φυτά απορροφούν διοξείδιο και εκλύουν οξυγόνο. Αποτελούν το ιδανικό, 100% φυσικό φίλτρο για την ατμόσφαιρα.

Ας φροντίσουμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο πιο πράσινο. Ένα μόνο δέντρο, μπορεί να φέρει τεράστια αλλαγή.

 

Διαβάστε επίσης:

Προτεραιότητα στους Ποδηλάτες: Το σχέδιο του Ρότερνταμ για την ενίσχυση της ποδηλασίας και τη προστασία του περιβάλλοντος

Ποια είναι η σχέση της θρησκείας με την κλιματική αλλαγή;

6 vegan υφάσματα που πρέπει να γνωρίζετε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση