SUSTAINABILITY

4 έξυπνα και οικολογικά tips για να γίνετε αυτάρκεις

Photo by Jordan Sanchez on Unsplash

Ένα από τα μεγάλα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία, είναι εκείνο της αυτάρκειας. Αναγκαστήκαμε να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να επιδιορθώσουμε τα ρούχα μας, να πάψουμε να εξαρτόμαστε από τα καταστήματα και να αφήσουμε πίσω μας τον υπερκαταναλωτισμό. Όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για την προστασία του πλανήτη και τη βιωσιμότητα, θέλουμε να συνεχίσουμε και τώρα, που επιστρέψαμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.

Παρακάτω, βρίσκονται ιδέες που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε αυτάρκεις και θα ενισχύσουν την οικολογική μας συνείδηση.

Καλλιεργούμε τα λαχανικά μας

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, είναι το φαγητό. Το εύκολο, είναι να πάμε στο σούπερ μάρκετ, να αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά σε πλαστικές συσκευασίες και να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Πολύ ωραία επιλογή, αν εξαιρέσουμε πως το πλαστικό βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά συνήθως διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο λόγω των καυσαερίων.

Καλλιεργώντας το δικό μας μποστάνι, καταρχάς είμαστε σίγουροι για την ποιότητα αυτού που μπαίνει στο πιάτο μας. Δε θα χρησιμοποιούμε τοξικά φυτοφάρμακα, όλα θα είναι οργανικά και βιολογικά, ενώ θα γεμίζουμε ικανοποίηση σε κάθε μας γεύμα, γνωρίζοντας πως το δημιουργήσαμε από το μηδέν.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε κήπο και ζούμε σε διαμέρισμα, θα αρκεστούμε στις γλάστρες με βασιλικό και δυόσμο. Μπορεί να μην τρώμε τομάτες δικής μας παραγωγής, όμως τα μυρωδικά θα είναι ολόδικά μας!

Συντηρούμε το φαγητό μας

Έχουμε μαγειρέψει κι έχει περισσέψει μία αρκετά γενναία ποσότητα. Δεν έχουμε καμία διάθεση, όμως, να φάμε το ίδιο γεύμα, δεύτερη μέρα στη σειρά. Ξέρουμε πως θα περάσουν οι μέρες και το φαγητό θα χαλάσει. Δεν το πετάμε στον κάδο απορριμμάτων.

Μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε γυάλινα βαζάκια και να το βάλουμε στην κατάψυξη. Επίσης, αν γίνεται, θα φτιάξουμε τις δικές μας πίκλες.

Δημιουργούμε τα δικά μας ρούχα

Στο παρελθόν, οι περισσότερες γυναίκες έραβαν οι ίδιες τα ρούχα τους. Φυσικά, δε γίνεται να φτιάξουμε ένα φόρεμα από το μηδέν, όμως καλό είναι να μάθουμε να τα επιδιορθώνουμε μόνοι.

Το πλέξιμο, από την άλλη, είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν πως αποτελεί κι έναν τρόπο ψυχοθεραπείας. Τι καλύτερο από ένα κασκόλ ή πουλόβερ, αποκλειστικά από τα χεράκια μας; Ή ένα όμορφο μπλουζάκι, φτιαγμένο με βελονάκι; Θέλει χρόνο, όμως αξίζει!

Ζυμώνουμε ψωμί

Ναι, το banana bread έγινε η νούμερο ένα τάση της καραντίνας. Το βλέπαμε παντού, το φτιάξαμε και οι ίδιοι, όμως η μόδα του πέρασε. Εμείς θα ζυμώσουμε το δικό μας ψωμί, με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με το δικό μας προζύμι.

Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας το φανταστούμε να βγαίνει αχνιστό από το φούρνο, ακριβώς όσο τραγανό το θέλουμε. Θα είναι σίγουρα πιο γευστικό, ποιοτικά καλύτερο και υγιεινό από κάθε άλλο που υπάρχει στο εμπόριο!

 

Διαβάστε επίσης:

Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω: Οι 3 αρχές της βιωσιμότητας

#ZeroWaste: H φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα»

5+1 απλά tips για να περιορίσετε τη χρήση πλαστικού