CLIMATE EMERGENCY

«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά

Photo by Kourosh Qaffari from Pexels

Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία φυσικά φαινόμενα μας τρομάζουν. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UN Climate Change (@unclimatechange) on

Η Sasha Stashwick, υπεύθυνη του τμήματος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του Συμβουλίου Προστασίας των Φυσικών Πόρων, NRDC, πιστεύει πως όλοι μαζί, και ο καθένας μόνος του, έχουμε τη δύναμη να δώσουμε τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουμε, είναι να εφαρμόσουμε τα μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία.

«Φαίνεται πως αγνοούμε την επιστήμη, βάζοντας τον εαυτό μας σε κίνδυνο», δήλωσε στο Global Citizen. «Είτε πρόκειται για τον COVID-19, τη ρύπανση των υδάτων ή τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, βλέπουμε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες χρειάζεται να ακούν τους ειδικούς – τόσο για την εξήγηση του προβλήματος, όσο και για τις λύσεις που προτείνουν. Η επίθεση στην επιστήμη, είναι επίθεση στην υγεία μας, στις κοινωνίες μας, στο μέλλον των παιδιών μας.»

Όπως ο κορονοϊός, έτσι και η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών που ζουν στην πηγή της μόλυνσης. Το πρώτο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, να έχουν πρωταρχικό τους στόχο τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Η βιωσιμότητα της οικονομίας, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Είμαστε τυχεροί διότι την Ελλάδα, αυτό γίνεται σιγά – σιγά πραγματικότητα. Όμως, δεν ισχύει για όλους.

Επειδή θα συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι, μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις μας και να υιοθετήσουμε μία συμπεριφορά φιλική προς το περιβάλλον. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας αρκούν, ώστε να γίνει η αρχή. Ένα καλό παράδειγμα, είναι να κλείνουμε τη βρύση ενώ πλένουμε τα χέρια μας και να την ανοίγουμε για να ξεπλύνουμε το σαπούνι. Κι έπειτα, να περιορίζουμε τη χρήση πλαστικού όσο το δυνατόν περισσότερο. Να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής, να ψωνίζουμε από την αγορά της περιοχής μας και να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα τρόφιμα. «Τα απορρίμματα που προέρχονται από το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή», τόνισε η Stashwick.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NRDC (@nrdc_org) on

Οι αποφάσεις που παίρνουμε ως καταναλωτές,  μπορούν να διορθώσουν ή να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το NRDC προτείνει να μην επιλέγουμε την express αποστολή των online αγορών μας, για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. «Για να φτάσει πιο γρήγορα η παραγγελία στα χέρια μας, οι διανομείς χρησιμοποιούν καύσιμα χειρότερης ποιότητας για τα οχήματά τους», εξήγησε η ακτιβίστρια.

Τα πράγματα δεν έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε το περιθώριο να σώσουμε τον πλανήτη μας. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ο κόσμος το βλέπει, συμβαίνει τώρα και αφορά στις ζωές όλων, στις κοινωνίες τους, στα παιδιά τους. Όσο περισσότεροι συνειδητοποιήσουν ότι επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια θα γίνει», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης:

Greta Thunberg: «Θα το κάνω μόνη μου εάν χρειαστεί»

Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη

6 tips για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση