SUSTAINABILITY

6 tips για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον

Photo by Danka & Peter on Unsplash

Το καλοκαίρι έφτασε και αρκετοί ήδη αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τις διακοπές μας. Έχουμε ανάγκη από ηρεμία, ειδικά αν αναλογιστούμε την πίεση που δεχθήκαμε λόγω της καραντίνας. Ανυπομονούμε να περάσουμε ώρες χαλάρωσης, με την ιδανική για εμάς παρέα. Όμως, ταυτόχρονα, θέλουμε να φροντίσουμε και τον πλανήτη μας, κάνοντας τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Μέχρι πέρσι, ίσως αποφεύγαμε τον «πράσινο» τουρισμό. Κυριαρχεί, άλλωστε, η πεποίθηση πως θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τις αγαπημένες μας, οικολογικές δραστηριότητες. Αυτό, φυσικά, δε θα μπορούσε να ισχύει λιγότερο!

Παρακάτω, υπάρχουν μερικά απλά tips που θα βοηθήσουν να μη χάσουμε τίποτα από τη διασκέδαση, επιβαρύνοντας ελάχιστα τη Γη μας.

Αλλάζουμε τρόπο μετακίνησης

Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή. Είναι οι κύριοι ένοχοι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, ενώ επιβαρύνουν τους ωκεανούς μας και, ακόμη χειρότερα, την υγεία μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν;

Photo by Danil Sorokin on Unsplash

Φυσικά, είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουμε αυτοκίνητο αυτήν τη στιγμή – η οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία θα μας αγγίξει όλους, αργά ή γρήγορα. Μπορούμε, όμως, να περπατήσουμε ανέμελοι σε όλα τα δρομάκια ή, καλύτερα, να νοικιάσουμε ποδήλατα. Θα έρθουμε πιο κοντά με την οικογένειά μας, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα γελάσουμε.

Επιλέγουμε οικολογικούς τόπους διαμονής

Εφόσον θα περάσουμε ώρες αναζητώντας το ιδανικό ξενοδοχείο, γιατί να μην προσθέσουμε κάποια οικολογικά κριτήρια στη λίστα μας; Μπορούμε να δούμε εκείνα που κινούνται με την προστασία του περιβάλλοντος ως αρχή και επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης, εναρμονισμένους με τη φύση. Από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι τη στήριξη του έργου οργανισμών όπως η UNESCO, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται είναι πολλές κι αξίζει να επενδύσουμε πάνω τους.

Ψωνίζουμε από τα τοπικά καταστήματα

Photo by Danil Sorokin on Unsplash

Γιατί να πάμε στο σούπερ μάρκετ απέναντι από το ξενοδοχείο, ενώ μπορούμε να πάρουμε τα φρούτα μας από το μανάβη του νησιού; Θα έρθουμε πιο κοντά με τους ντόπιους και θα απολαύσουμε τις διακοπές μας στο έπακρο. Επιπλέον, θα στηρίξουμε οικονομικά την περιοχή και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν τόση ανάγκη.

Δεν πετάμε σκουπίδια στην παραλία

Photo by Brian Yurasits on Unsplash

Φυσικά και θα χαλαρώσουμε σε μία ξαπλώστρα πίνοντας τον καφέ μας. Ιδανικά, θα παραγγείλουμε το freddo στο δικό μας ποτήρι, το οποίο θα έχουμε φέρει μαζί, και θα παρακαλέσουμε να μη μας φέρει κανείς καλαμάκι. Όμως, αν αυτό μας φαίνεται ακραίο, ας προσπαθήσουμε να μην πετάξουμε τα πλαστικά μας απορρίμματα στην παραλία. Θα έχουμε μαζί μία σακούλα, στην οποία θα βάλουμε ό, τι συσκευασία ανοίξαμε, αφήνοντας την παραλία όσο καθαρή τη βρήκαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα αποτσίγαρά μας, τα οποία φέτος δε θα καταλήξουν στην άμμο.

Δοκιμάζουμε οικολογικά θαλάσσια σπορ

Ας έχουμε για δύο λεπτά στο νου μας πως το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να πάμε διακοπές δίπλα στη θάλασσα, σε κάποια λίμνη ή ποτάμι. Γιατί, λοιπόν, να μη διασκεδάσουμε σεβόμενοι, ταυτόχρονα, το περιβάλλον;

Θα δοκιμάσουμε να κωπηλατήσουμε ή να πάμε βόλτα μ’ ένα θαλάσσιο ποδήλατο και θα περάσουμε τέλεια.

Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Απλές επιλογές, όπως οι παραπάνω, που δε θα αφαιρέσουν τίποτα από τις διακοπές που ονειρευόμαστε, θα βοηθήσουν τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω. Αξίζει να κινηθούμε με αυτές ως οδηγό.

 

Διαβάστε επίσης:

Καταρρίπτουμε τους 7 μεγαλύτερους μύθους για τη βιωσιμότητα

Πώς η οικολογία θα φέρει κέρδος στην επιχείρησή σας

Διατροφή και περιβάλλον: Πώς να βοηθήσετε τον πλανήτη χωρίς να γίνετε vegan

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση