SUSTAINABILITY

14 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παλεύουν για μία βιώσιμη, «γαλάζια» οικονομία

Photo by Silas Baisch on Unsplash

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Το 70% του, συγκεκριμένα. Οι ωκεανοί βοηθούν την παγκόσμια οικονομία με περίπου 1.5 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο, παρέχουν τροφή και αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας. Φυσικά, η γραμμή μεταξύ αξιοποίησης κι εκμετάλλευσης των θαλασσών είναι πολύ λεπτή.

Προκειμένου να βρεθεί μία ισορροπία, το 2018 συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες αρκετών χωρών, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία «βιώσιμη γαλάζια οικονομία»,  για την οποία χρειαζόταν να τεθούν ορισμένοι στόχοι – ανάμεσά τους, ο περιορισμός της ρύπανσης των υδάτων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος. Το σημαντικότερο όλων, είναι να πετύχουμε τους στόχους αυτούς έως το 2025.

«Για αρκετό καιρό, θεωρούσαμε λανθασμένα πως έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα στην παραγωγή και την προστασία του ωκεανού. Όχι πια», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.

Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις για το σχηματισμό πιο μίας βιώσιμης βιομηχανίας θαλασσινών, ενώ πρέπει να δοθεί τέλος στο παράνομο ψάρεμα. Θα χρειαστεί να μειωθεί το κόστος της παραγωγής ενέργειας, η οποία θα είναι προσβάσιμη. Ως αποτέλεσμα, θα ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις και θα «ξεκλειδώσουν» νέοι τομείς, όπως η καλλιέργεια φυκιών. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Δεκατέσσερις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες από κάθε γωνιά του κόσμου, συμφώνησαν να δράσουν. Νορβηγία, Πορτογαλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κένυα, Γκάνα, Ινδονησία, οι νήσοι Φίτζι και Παλάου – για τις οποίες ο ωκεανός είναι «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος των Παλάου, Τόμι Ρεμενγκεσάου – είναι μερικές. Σ΄αυτές συγκεντρώνεται το 40% των ακτογραμμών ολόκληρης της Γης, ενώ ελέγχουν το 30% των νερών.

«Είναι δυνατοί “παίκτες”, μην τους υποτιμάτε», δήλωσε η περιβαλλοντολόγος Τζέιν Λουμπτσένκο, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών Και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, όταν κυβερνούσε τη χώρα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο για την «γαλάζια οικονομία» έχει βασιστεί σε 19 διαφορετικές επιστημονικές έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 250 ειδικοί από 48 χώρες. Υπολογίζεται πως όταν οι στόχοι του πραγματοποιηθούν, θα παράγεται εξαπλάσια τροφή, 40 φορές περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και θα καλυφθεί κατά 20% ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου που απαιτείται προκειμένου να μειωθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1.5 βαθμό Κελσίου.


Καθένα από τα δεκατέσσερα κράτη δεσμεύθηκε να εφαρμόσει τη στρατηγική στο 100% των νερών του. Παρότι θα δούμε τεράστια διαφορά, υπάρχει ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες νησιωτικές χώρες ώστε, μέχρι το 2030, να γίνεται βιώσιμη διαχείριση στο 100% των ωκεανών που υπάγονται σε κάποιο έθνος.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να περιορίσετε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

Ανακαλύφθηκε κοραλλιογενής ύφαλος ψηλότερος από το Empire State Building

Πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος καθαρισμός του ωκεανού στην ιστορία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση