SUSTAINABILITY

4 βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για έναν πλανήτη που «αναπνέει» ελεύθερα

Photo by Kade Beasley on Unsplash

Καθένας μας μπορεί να υιοθετήσει έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής. Πολλοί, όμως, διστάζουμε. Βασική μας δικαιολογία; Το υψηλό κόστος της βιωσιμότητας. Τα οργανικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά, τα βιώσιμα brands δε φημίζονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και οι φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές είναι δυσεύρετες.

Υπάρχουν, όμως, τέσσερα σημεία – κλειδιά στα οποία μπορούμε να σταθούμε. Αν αλλάξουμε αυτά, θα κάνουμε στον πλανήτη μας ένα τεράστιο δώρο.

Όλα ξεκινούν από το ντους

Καταρχάς, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όταν μπαίνουμε για μπάνιο, κλείνουμε το νερό όταν δε μας είναι απαραίτητο – στο σαπούνισμα, δηλαδή. Επιπλέον, προσπαθούμε να αγοράζουμε όσο γίνεται φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Οι ανακυκλώσιμες επιλογές είναι πολλές, το ίδιο και οι DIY. Φτιάχνοντας, μάλιστα, τα δικά μας scrubs απολέπισης, όχι απλώς γνωρίζουμε τα υλικά που περιέχουν, αλλά δεν επιβαρύνουμε τη Γη μας με επιπλέον απορρίμματα.

Διατροφή με περισσότερα λαχανικά και φρούτα

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζετε. Η διατροφικές μας συνήθειες συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή και η επίδρασή τους στο πρόβλημα είναι τεράστια. Πετάμε στα σκουπίδια μεγάλη ποσότητα φαγητού και η διάσπασή του είναι υπεύθυνη για το 6% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η βιομηχανική κτηνοτροφία, επιπλέον, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Photo by Alexandra Andersson on Unsplash

Καλό είναι, λοιπόν, να περιορίσουμε όσο γίνεται την κατανάλωση κρέατος και να φάμε πιο «πράσινα».

Οικολογική γκαρνταρόμπα

Η βιομηχανία της μόδας έχει πολλά «αγκάθια». Χρειάζεται να προσέχουμε πού επενδύουμε τα χρήματά μας, ώστε να μην προωθούμε τις καταστροφικές προς το περιβάλλον πρακτικές και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Τα ωραιότερα ρούχα, άλλωστε, είναι αυτά που ήδη έχουμε. Δεν είναι ανάγκη να αγοράζουμε συνέχεια καινούργια, υποστηρίζοντας τις εταιρείες που μας δημιουργούν την ανάγκη να ψωνίσουμε, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε καλυμμένοι.

πηγή: www.instagram.com/thesustainablefashionforum

Για την παραγωγή ενός μόνο τζιν δεσμεύονται τεράστιες ποσότητες νερού. Από το πλύσιμο των συνθετικών μας ρούχων το νερό γεμίζει μικροπλαστικά, τα οποία συχνά καταλήγουν στον οργανισμό μας.

Περιορίζουμε τη χρήση αυτοκινήτου

Φυσικά, οι εποχές είναι δύσκολες λόγω της πανδημίας και ο κίνδυνος των μέσων μαζικής μεταφοράς, τεράστιος. Είναι αδύνατο να τηρήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις χρησιμοποιώντας τα. Το αυτοκίνητο, όμως, ενισχύει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Είναι προτιμότερο είτε να περπατάμε περισσότερο, είτε να επενδύσουμε σε ένα καλό ποδήλατο. Όχι μόνο θα κινούμαστε περισσότερο, αλλά θα βοηθήσουμε τον πλανήτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Η σκληρή αλήθεια για τη μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό μίας χρήσης

Nothin’ But Paper: H νέα, 100% ανακυκλώσιμη εκδοχή του Uno ευαισθητοποιεί για το πρόβλημα του πλαστικού

Ο λόγος που η KitKat αποφάσισε να αλλάξει το κλασικό της λογότυπο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση