SUSTAINABILITY

Εσείς γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η βιωσιμότητα;

Photo by Mert Guller on Unsplash

Διαβάζουμε συχνά για τη βιωσιμότητα. Προσπαθούμε, μάλιστα, να την εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας. Ξέρουμε, άλλωστε, πως μόνο έτσι θα βοηθήσουμε τον πλανήτη. Γνωρίζουμε, όμως, τι ακριβώς είναι;

Σύμφωνα με τη Wikipedia, «Βιωσιμότητα είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον Άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης».

Πρακτικά, πρόκειται για μία φιλοσοφία ζωής, χάρη στην οποία περιορίζουμε ή αποχαιρετούμε οριστικά συνήθειες που αυξάνουν το αποτύπωμα του άνθρακα κι επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μας ενθαρρύνει να σταματήσουμε να εκμεταλλευόμαστε τη Γη μας, να τη σεβαστούμε και να δώσουμε τέλος στην κατάχρηση των φυσικών πρώτων υλών της.

Ο λόγος που είναι σχεδόν απαραίτητο να υιοθετήσουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής, βρίσκεται στην άρρηκτη σύνδεση Οικονομίας, Κοινωνίας και Περιβάλλοντος. Δε γίνεται να βρίσκεται σε ισορροπία το ένα, όταν καταρρέουν τα άλλα δύο.

Πώς θα γίνει αυτό;

Καθένας μας μπορεί να κάνει στροφή προς τη βιωσιμότητα. Κι όλοι μπορούμε να αποκτήσουμε συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον – αγοράζοντας λιγότερα ρούχα, για παράδειγμα, κλείνοντας το φως όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο, κλείνοντας τη βρύση όταν πλένουμε τα χέρια μας. Κάθε τι που κάνουμε, μετράει.

«Ναι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Photo by Anna Jiménez Calaf on Unsplash

Λέμε ηχηρό «όχι» στα ορυκτά καύσιμα, κι όχι μόνο επειδή σιγά – σιγά εξαντλούνται. Ο πλανήτης δεν καταστρέφεται μόνο από την εξόρυξή τους, αλλά και επειδή η χρήση τους εκπέμπει τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ανανεώσιμη ενέργεια, από την άλλη, προέρχεται από πηγές που βρίσκονται σε αφθονία, όπως ο ήλιος κι ο αέρας. Τα πλεονεκτήματά της είναι εξαιρετικά τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.

«Ναι» στην οργανική γεωργία

Η βιομηχανική γεωργία, στην οποία χρησιμοποιούνται ορμόνες, φυτοφάρμακα και άλλα χημικά, αποτελεί απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τηνυγεία μας. Μαλιστα, είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες καταστροφής της βιοποικιλότητας, καθώς πεθαίνουν χιλιάδες έντομα. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται αρνητικά και η τροφική αλυσίδα.

Φυσικά, καλλιεργώντας τα δικά μας προϊόντα, κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

«Όχι» στην κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων

Μία διατροφή στην οποία κυριαρχούν τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι υγιεινή και βιώσιμη. Σύμφωνα με το Project Drawdown, με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών. Μελέτη του 2016 αναφέρει, μάλιστα, ότι αν σταματούσαμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος αλλα συνεχίζαμε να τρώμα αυγά και τυρί, θα εκλυόταν 63% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ αν όλοι γινόμασταν vegan, αυτή η μείωση θα άγγιζε το 70%.

Το The Vegan Calculator τονίζει πως μία χορτοφαγική φιατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει την εξοικονόμηση 1.519.842 λίτρων νερού το χρόνο και να σώσει 10.950 τετραγωνικά μέτρα δασικής έκτασης. Επιπλέον, Η έρευνα του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων με τίτλο Less Beef, Less Carbon (Λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας, Λιγότερος άνθρακας), εξηγεί πως το κρέας, όπως παράγεται και καταναλώνεται σήμερα, είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το περιβάλλον.

«Όχι» στη σπατάλη τροφής

Αυτή τη στιγμή, 1 στα 3 τρόφιμα πετιέται. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δε θα έπρεπε να μας απασχολεί, γνωρίζοντας πόσοι συνάνθρωποί μας ζουν στα όρια της φτώχειας και περνούν μέρες χωρίς φαγητό στο τραπέζι τους. Επιπλέον, όταν το φαγητό μας καταλήγη στη χωματερή, εκλύει τεράστια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων τοξικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσιών.

«Ναι» στην αυτάρκεια

Η πανδημία μας έμαθε να είμαστε αυτάρκεις. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, ξεκινήσαμε να μαγειρεύουμε, να περπατάμε, να χρησιμοποιούμε ό, τι διαθέτουμε στο σπίτι και να περνάμε καλά. Ζήσαμε μία χαρά χωρίς καθημερινές βόλτες στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα. Μπορούμε να συνεχίσουμε και τώρα.

«Ναι» στη βιώσιμη αρχιτεκτονική

Αντί για συνθετικά υλικά όπως βινύλιο και PVC, ορισμένοι αρχιτέκτονες επιλέγουν οργανικές και βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες. Δημιουργούν αριστουργήματα από μπαμπού, ακατέργαστο ξύλο, ανακυκλωμένο μέταλλο και επαναχρησιμοποιούμενα τούβλα.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο πιθανό είναι ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη;

Πώς η σχολή του Bauhaus θα επηρεάσει το σχέδιο για την οικονομική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης

Για δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία, η ανθρωπότητα απέτυχε να φτάσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση