SUSTAINABILITY

Πόσο πιθανό είναι ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη;

Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Το μέλλον του πλανήτη ίσως δεν είναι όσο αβέβαιο πιστεύαμε. Μάλιστα, ο σωστός σχεδιασμός της οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής θα μπορούσε να επαναφέρει τη Γη στην κατάσταση που βρισκόταν πίσω στη δεκαετία του ’60, όταν φιλοξενούσε μόλις τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Αν, μάλιστα, δράσουμε άμεσα και αλλάξουμε συμπεριφορά, έρευνα δείχνει πως μέχρι το 2050 ο πληθυσμός μας θα μπορούσε να τριπλασιαστεί, με τον καθένα μας να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, τροφή και σπίτι. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας κατά 60%.

Αυτό φαίνεται εντελώς ουτοπικό, καθόλου πραγματοποιήσιμο. Κι όμως, η Julia Steinberg που είναι οικολογική οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, τονίζει πως αν ακούσουμε τους ακτιβιστές κι αλλάξουμε τρόπο ζωής, ίσως κάτι να λειτουργήσει σωστά. «Τελευταία, κυριαρχεί η τάση που ταυτίζει την έννοια της καλής ζωής με την απόκτηση πολλών αγαθών. Όσο περισσότερα έχουμε στην κατοχή μας, τόσο το καλύτερο. Αλλά είναι στο χέρι μας να ζούμε υπό αξιοπρεπείς συνθήκες προστατεύοντας, παράλληλα, το κλίμα και τα οικοσυστήματα», τόνισε στην έρευνά της.

Φυσικά, η «καλή ζωή» που ανέφερε είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Καθένας είναι ευχαριστημένος με διαφορετικές καταστάσεις, όλοι μας έχουμε τις δικές μας, ξεχωριστές φιλοδοξίες. Αν, όμως, στραφούμε στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς αντί για τα αυτοκίνητα, περιορίσουμε τα ζωικά προϊόντα, θα δώσουμε σε πολύ περισσότερους συνανθρώπους μας την ευκαιρία να απολαύσουν όσα εμείς έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε.

Photo by Akil Mazumder from Pexels

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που βασίζονται στην ιδέα πως η Γη δεν αντέχει να συντηρήσει περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα. Αυτό είναι αλήθεια, αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς, αν διατηρήσουμε τις υπάρχουσες καταναλωτικές μας συνήθειες, αν δε σταματήσουμε να εξαντλούμε το κοινό μας σπίτι.

Στην πραγματικότητα, αν πραγματοποιούσαμε μαζικές, μεγάλες αλλαγές στο σύνολό μας, θα περιορίζαμε την ανισότητα, θα είχαμε όλοι πρόσβαση στην τεχνολογία και ο πλανήτης θα έπαυε να υποφέρει. Δεν είναι καν απαραίτητο να κάνουμε στην άκρη τις καθημερινές μας ανέσεις, όσο παράξενο κι αν φαίνεται. Θα συνεχίσουμε να πίνουμε νερό και να κάνουμε μπάνιο, όμως δε θα το σπαταλάμε. Θα χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, το οποίο έχει θεωρήσει ως δεδομένο πως θα έχουν δημιουργηθεί κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον. «Η μελέτη μας συνεχίζει να υποστηρίζει πως διαθέτουμε ήδη τις τεχνολογικές βάσεις που απαιτούνται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σ’ ένα φιλικό προς το περιβάλλον επίπεδο. Απλώς προσθέτουμε είναι πως οι θυσίες που θα χρειαστεί να γίνουν είναι πολύ μικρότερες από όσο έχουμε μάθει να πιστεύουμε», σημείωσε ο Joel Millward – Hopkins, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leeds.

Η ομάδα ειδικών, αντί να στηριχτεί στους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αν δεν αλλάξουμε, εξηγεί τι θα καταφέρουμε αν κινηθούμε σωστά. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος ζωής μας θα φέρει το πρόωρο τέλος του πλανήτη. Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, η ανάγκη μας να αποκτούμε όλο και περισσότερα υλικά αγαθά, αυξάνουν την παγκόσμια φτώχεια και μας οδηγούν στην καταστροφή. Η υγεία του πλανήτη και η υγεία της οικονομίας, πάνε μαζί. Είναι δυνατό να πετύχουμε και τα δύο, αν προσπαθήσουμε πραγματικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Κάτι αλλάζει στο Βερολίνο: Το πρώτο second-hand εμπορικό κέντρο δίνει νέο πρόσωπο στη βιωσιμότητα

Πώς η σχολή του Bauhaus θα επηρεάσει το σχέδιο για την οικονομική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης

H κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας, σύμφωνα με παγκόσμιους ηγέτες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση