SUSTAINABILITY

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, πριν αγοράσετε ένα ρούχο

πηγή: Unsplash

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής. Ευθύνεται για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως, ρυπαίνει θάλασσες και ποτάμια με τα απόβλητα των εργοστασίων και υποβιβάζει το επίπεδο ζωής των κατοίκων αναπτυσσόμενων κρατών, στα οποία βρίσκονται οι μεγάλες μονάδες παραγωγής.

Έπειτα, έρχεται το κομμάτι της ηθικής. Γνωρίζουμε πως οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες της γρήγορης μόδας είναι απάνθρωπες. Η εκμετάλλευση, η σεξουαλική παρενόχληση, η ανισότητα κάθε μορφής, η παιδική εργασία – όλα τους, έχουν βγει στο φως. Ίσως συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις εταιρείς επειδή μας αρέσουν τα ρούχα, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει ενημέρωση.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε. Την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια, λοιπόν, ας κάνουμε στους εαυτούς μας τις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις. Κι ας τις απαντήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια.

Από τι υλικά είναι φτιαγμένο

πηγή: www.instagram.com/fash_rev

Από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας μέχρι νέα, ανερχόμενα brands, πολλοί επιλέγουν υφάσματα που δείχνουν υπέρκομψα και, ταυτόχρονα, για τη δημιουργία τους, η επιβάρυνση του πλανήτη ήταν σχεδόν μηδαμινή. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να ντυνόμαστε με στιλ, χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι τα vegan «δερμάτινα» και οι οικολογικές γούνες της Stella McCartney και οι Prada δημιουργίες από ανακυκλωμένα πλαστικά και δίχτυα ψαρέματος.

Ποιος τα φτιάχνει

πηγή: www.instagram.com/fash_rev

Ένα ακόμη κομμάτι της παραγωγής που καλό είναι να μας ενδιαφέρει, είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν για να φτάσει στα χέρια μας το ρούχο που τόσο μας άρεσε. Για παράδειγμα, τα φορέματα του οίκου LemLem, είναι φτιαγμένα από μία κοινότητα γυναικών της Αιθιοπίας, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία παλεύει για τη βελτίωση των συνθηκών δημόσιας υγείας και οικονομίας για τις γυναίκες σε ολόκληρη την Αφρική.

Πού παράχθηκε

πηγή: www.instagram.com/remakeourworld

Είναι καλό να αναλογιστούμε πόσο ταξίδεψε ένα ρούχο μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Ιδανικά, θα θέλαμε ο τόπος παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μέρος που δημιουργήθηκαν τα υφάσματα. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση ανάμεσά τους, τόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνση του πλανήτη μας.

Πού θα καταλήξει

Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

Είναι ένα ρούχο που θα φορέσουμε του χρόνου; Θα μπούμε στη διαδικασία επιδιόρθωσης, αν φθαρεί; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Οι παρορμητικές αγορές μας είναι εκείνες που προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο περιβάλλον. Κι ο λόγος είναι απλός. Συνήθως, κατακτούν επάξια τη θέση τους στο βάθος της ντουλάπας. Κι έπειτα, στη χωματερή.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι ακριβώς είναι η ηθική μόδα;

Μήπως η συνθετική γούνα δεν είναι όσο «αθώα» νομίζουμε;

H ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της βιώσιμης μόδας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση