SUSTAINABILITY

Η παγκόσμια πανίδα έχει μειωθεί κατά 66% από το 1970

Photo by Geran de Klerk on Unsplash

Ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των αμφιβίων, των ερπετών και των ψαριών, στο σύνολό του, έχει μειωθεί κατά 66% από το 1970, σύμφωνα με έρευνα της WWF.

Η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος λόγω της αποψίλωσης των δασών, της μη βιώσιμης γεωργίας και του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της μείωσης αυτής.

Photo by Dave Herring on Unsplash

Βρέθηκε, μάλιστα, πως αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά άμεσα, θα δούμε μη αναστρέψιμες απώλειες στη βιοποικιλότητα, ενώ η επιβίωση των οικοσυστημάτων θα κρέμεται από μία κλωστή.

«Μπορούμε να καταλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο όχι μόνο από τη μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων, αλλά και από τις αλλαγές που παρατηρούμε στην υγεία και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε στο Euronews Living ο Γενικός Διευθυντής της WWF, Marco Lambertini. «Δε γίνεται να αγνοήσουμε τα στοιχεία – αυτή η τεράστια μείωση δείχνει ξεκάθαρα πως ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS.»

Παρότι η κατάσταση είναι σοβαρή, υπάρχει ακόμη ελπίδα. Αν πραγματοποιήσουμε δραστικές αλλαγές στην παραγωγή του φαγητού και τις διατροφικές μας συνήθειες, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε το πρόβλημα και, σταδιακά, να το ανατρέψουμε έως το 2030.

«Ελπίδα μας είναι να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν την απώλεια», δήλωσε ο Διευθυντής Διατήρησης και Επιστήμης της βρετανικής WWF, Mike Barrett. «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η ανθρωπότητα έχει δεχθεί πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε σιγά – σιγά την ελάττωση της φύσης.»

Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι η άμεση στροφή του διατροφικού συστήματος προς τη βιωσιμότητα και η απαγόρευση της αποψίλωσης των δασών από μεγάλες βιομηχανίες. Και να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, με μία μεγάλη συνεργασία.

«Προς το παρόν, κάθε κράτος δρα διαφορετικά εντός των συνόρων του. Καμία χώρα δεν ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο των πράξεών της στον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε ο Barrett. Χρειάζεται καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Photo by roya ann miller on Unsplash

Τόνισε, επίσης, πως στο παρελθόν οι ανεπτυγμένες χώρες περίμεναν πως οι αναπτυσσόμενες θα έπαιρναν δικά τους μέτρα για την προστασία των φυσικών τους πόρων, ακόμη κι αν αυτό φαίνεται απίθανο. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να κινηθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι.

Η ενότητα αυτή μπορεί να φανεί στο συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί προς διάφορους περιβαλλοντικούς στόχους, ανάμεσά τους εκείνοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Συμφωνίας των Παρισίων.

«Αυτό που δεν μπορεί να πει κανείς τους, είναι πως δε γνωρίζουν τίποτα, εφόσον τα στοιχεία είναι εκεί», σημείωσε ο Barret. «Γνωρίζουμε πού οφείλεται αυτή η κατάσταση, γνωρίζουμε τι πρέπει να σταματήσει και πώς θα γίνει αυτό.»

 

Διαβάστε επίσης:

Nancy Pelosi: «Η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»

Αυτή είναι η σημαντικότερη «πλαστική απειλή» για το περιβάλλον

H κλιματική αλλαγή με αριθμούς: Το οικονομικό κόστος του άνθρακα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση