SUSTAINABILITY

Η πανδημία κλόνισε την ηθική στη βιομηχανία της μόδας – Μία γυναίκα φέρνει την αλλαγή

Photo by Wallace Chuck from Pexels

Οι συνέπειες της πανδημίας για τους εργαζόμενους στην παραγωγή υφασμάτων, είναι καταστροφικές. Από το Μάρτιο, η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη. Τεράστιες εταιρείες ακυρώνουν παραγγελίες, δεν πληρώνουν και δεν παραλαμβάνουν εκείνες που έχουν ήδη προετοιμαστεί.

Η Clean Clothes Campaign (CCC) υπολογίζει πως τα μεγάλα brands χρωστούν περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια στους προμηθευτές τους.


Ήδη γνωρίζαμε για το σκληρό πρόσωπο που δείχνει η βιομηχανία της μόδας στους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών. Όταν, όμως, η Angelica Manole από την κοντινή μας Ρουμανία, μίλησε για τη δική της εμπειρία, όλα άλλαξαν.

Ανέβασε μία φωτογραφία του μισθού της στα social media. Απολύθηκε, αλλά έφερε στο φως μία αλήθεια που πολλοί υποπτευόμασταν. Ξεκίνησε έτσι μία viral καμπάνια, η οποία έχει σκοπό να εκθέσει όλες τις εταιρείες για τις ανήθικες πράξεις τους.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Tanex στην πόλη Valenii είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται στο μισό. Η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα συνεργάζεται με μεγάλα πολυτελή brands.


Η Manole και οι συνάδελφοί της, λοιπόν, αμείβονταν με το 10% του κατώτατου μισθού για τη Ρουμανία. Οι διευθυντές του Tanex, βέβαια, είπαν πως είχε μειωθεί και το ωράριο, επομένως τα χρήματα ήταν αυτά που άξιζαν. Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι απέδειξαν στο δικαστήριο πως εργάστηκαν κανονικό οχτάωρο.

Η Ρουμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υφασμάτων στην Ευρώπη. Στον τομέα αυτόν δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι, το 90% των οποίων είναι γυναίκες και δημιουργούν τα ρούχα κορυφαίων εμπόρων.

«Όταν έχασα τη δουλειά μου, δυσκολεύτηκα πολύ γιατί ήμουν η μοναδική εργαζόμενη σε ολόκληρη την οικογένειά μου», δήλωσε η Manole στο Euronews Living.

Όταν δημιουργήθηκε στο Facebook η σελίδα με όνομα Muncitorii Din Tanex Tanex, με σκοπό να βοηθήσει τους εργαζομένους, ο πατέρας της άρχισε να δέχεται μηνύματα υποστήριξης για την κόρη του. Κάποιος από την Tanex, όμως, τον απείλησε. Του είπε πως αν ασχολούταν με το θέμα, εκείνη δε θα ξαναεργαζόταν ποτέ, πουθενά.

Κανείς, όμως, δε σταμάτησε. Τα δικαιώματα όλων είχαν παραβιαστεί αρκετά.

«Ζητάμε από κάθε εταιρεία να βγει και να δεσμευθεί δημόσια πως από εδώ και πέρα, θα αναλαμβάνει τις ευθύνες της στην πράξη κι όχι μόνο στη θεωρία», έχει τονίσει η Christie Miedema από την Clean Clothes Campaign. «Μόνο αν κάθε μία, ξεχωριστά, βγει δημόσια και δεσμευθεί, θα βεβαιωθούμε πως οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν στο κενό.»


Διαβάστε επίσης:

PayUp Fashion: Το κίνημα που επαναφέρει την ηθική στη βιομηχανία της μόδας

Μόδα και πανδημία: Πώς η εξάπλωση του κορονοϊού επηρεάζει την παραγωγή

Ηθική μόδα: Όσα (δεν) μας έμαθε το 2020

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση