SUSTAINABILITY

Ινδία: Ο λόγος που τα ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση επιβαρύνουν το περιβάλλον

Ινδία: Ο λόγος που τα ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση επιβαρύνουν το περιβάλλον
πηγή: Unsplash

Τα ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση, το στίγμα της «ακάθαρτης γυναίκας που αιμορραγεί», της «γυναίκας που θα έπρεπε να ντρέπεται», επιβαρύνουν σημαντικά την περιβαλλοντική κρίση στην Ινδία. Μια χώρα που ήδη παλεύει με τον όγκο των απορριμμάτων που παράγει, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έδειξε πως το ζήτημα της απόρριψης προϊόντων γυναικείας υγιεινής δε θεωρείται προτεραιότητα, παρότι η ανάγκη για τη διάθεσή τους έχει αρχίσει πια να καλύπτεται.. Αν, μάλιστα, αυτό δεν αλλάξει σύντομα, σε πενήντα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί τεράστια βουνά από σκουπίδια.

Τα προϊόντα αυτά – ανάμεσά τους οι σερβιέτες και τα ταμπόν – παρέχονται σε πολλές γυναίκες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οργανισμούς αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Όλες τους, άλλωστε, έχουν δικαίωμα να περνούν με αξιοπρέπεια εκείνες τις ημέρες του μήνα. Επειδή, όμως, η ενημέρωση είναι ελλιπής, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, μετά τη χρήση τους, ελάχιστες είναι εκείνες που τα απορρίπτουν με το σωστό τρόπο.

Επειδή υπάρχει το στίγμα, η ντροπή, πολλές βρίσκουν διάφορους τρόπους να τα «ξεφορτωθούν». Τα καίνε, τα πλένουν – ακόμη κι εκείνα που είναι μίας χρήσης – τα κλείνουν σε πλαστικές τσάντες και τα πετούν στο δρόμο ή την τουαλέτα, τα θάβουν, ακόμα.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ρακοσυλλέκτες. Και τα δύο φύλα θεωρούν ότι η έμμηνος ρύση είναι βλαβερή, τοξική για οποιονδήποτε εκτίθεται σ’ εκείνη. Οι άνδρες αισθάνονται αηδία και καίνε τα σκουπίδια που περιβάλλουν μία σερβιέτα ή ένα ταμπόν, για παράδειγμα. Έχουν καεί, με αυτόν τον τρόπο, μεγάλες εκτάσεις σε χωματερές, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να επιβαρύνεται σημαντικά.

Photo by Celestine Ngulube on Unsplash

Πολλές φορές, θα τύχει να βρίσκονται χρησιμοποιημένα προϊόντα γυναικείας υγιεινής σε μεγάλες σακούλες, τις οποίες οι ρακοσυλλέκτες δεν έχουν εξετάσει. Όταν αυτό συμβεί, έχουν την τάση να τα πετούν σε ανοιχτούς χώρους ή οικοδομές καθώς, όπως ανέφερε γυναίκα, «αν τα πετάμε εκεί, σε ακατοίκητα μέρη, δε θα μολυνθεί κανείς».

Τα ταμπού γύρω από τη γυναικεία περίοδο είναι ανάγκη να καταρριφθούν – και να καταρριφθούν άμεσα. Μόνο έτσι θα γίνει η σωστή διαχείρισή τους και η περιβαλλοντική κρίση θα περιοριστεί – ή, έστω, θα παραμείνει στάσιμη.

Παρότι σε πολλά κράτη, ανάμεσά τους και η Ινδία, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διάθεση των προϊόντων στους πολίτες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει μετά. Κι αυτό είναι ανάγκη να αλλάξει τώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

#StopThePeriodTaboo: Μια διαδικτυακή καμπάνια σπάει το ταμπού της εμμήνου ρύσης

Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στη Γαλλία: Ξεκινά η δωρεάν παροχή προϊόντων γυναικείας υγιεινής στα σχολεία

Greenwashing: Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές εξαπατώνται για περιβαλλοντικά ζητήματα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις